Ճակք գավառի պատմաճարտարապետական հուշարձանների տեղագրության և արդի վիճակի շուրջ - Ակոպով, Արկադի Ա.; Նահատակյան, Դավիթ Ս.; Հակոբյան, Սոֆյա Պ.
Նախաբան. Պատմական Մեծ Հայքի Տայք նահանգի հյուսիսային Ճակք գավառը տեղագրվում է Օլթի գետի միջին և ստորին հոսանքի շրջանում՝ Օլթի գետի և նրա աջակողմյան վտակների ավազանում: Ճակքի հարուստ պատմամշակութային ժառանգության լավագույն նմուշներն են Իշխանաց գյուղի Ներսեսաշեն տաճարը, Վաչեձորի վանական համալիրը, Մամիկոնյան նախարարական տան հայտնի ամրոցներից Էրախանին, Փանազկերտի և Նորբերդի ամրակուռ բերդերը: The northern Chakq region of the Tayk province of historical Greater Armenia is located in the middle and lower reaches of the Olti River basin. The best examples of the rich historical and cultural heritage of Chakq are the temple of Ishkhan, the Vachedzor monastery complex, Erakhani - one of the famous fortresses of the Mamikonian ministerial house, the fortresses of Panazkert and Norberd. Северный регион Чакк провинции Тайк исторической Великой Армении расположен в среднем и нижнем течении реки Олти, ее правых притоков. Лучшими образцами богатого историко-культурного наследия Чакка являются храм в селе Ишханац, монастырский комплекс Вачедзор, Эрахани - одна из известных крепостей нахарарского дома Мамиконян, крепости Паназкерт и Норберд.
Keywords: Պատմություն