Շիրակի ազգագրական համայնապատկերը Ավ. Իսահակյանի «Ուստա Կարո» վեպում - Բազեյան, Կարինե Ռ.
Ազգագրական գիտության գրավոր աղբյուրների շարքում իր ունեցած տեղով ու դերով առանձնանում է գեղարվեստական գրականությունը, որը վաղուց դարձել է տարբեր երկրների ազգագրագետների ուսումնասիրության առարկան: Ազգաբանության համար մեծ նշանակություն ունի հատկապես կենցաղամշակութային այն ֆոնը, որտեղ կատարվում են իրադարձությունները, կերպարներին շրջապատող կենսոլորտը, բնական ու մշակութային միջավայրը: Սովորաբար այն վերարտադրվում է մեծ հավաստիությամբ և դրան նպաստում է այն հանգամանքը, որ տաղանդավոր արվեստագետը ավելի դիտողունակ է, ավելի շատ նրբություններ է նկատում, քան շարքային դիտորդը: Among the written sources of ethnology, fiction is distinguished by its place and role, which has long been the subject of study by ethnographers of different countries, because it reproduces the life, lifestyle, and biophilosophies of the people with great reliability. From this point of view Av. Isahakyan's literary heritage is of great interest, the analysis of which the article is devoted to. Среди письменных источников этнологии особое место занимает и важной ролью выделяется художественная литература, которая издавна является предметом изучения этнографов разных стран, поскольку она с большой достоверностью воспроизводит быт, образ жизни, психологос (жизненная философия) народа. С этой точки зрения большой интерес представляет литературное наследие Ав. Исаакяна, анализу которого посвящена статья.
Keywords: Ազգաբանություն