Արևածաղկի սնկային հիվանդությունների տարածվածությունն Արցախում - Մարգարյան, Գայանե; Միրզոյան, Մանուշ; Ղարիբյան, Անուշ
Մակաբույծ սնկերի տեսակային կազմի բացահայտումը կարևոր և որոշիչ նշանակություն ունի դրանց դեմ արդյունավետ պայքար իրականացնելու հարցում: 2017-2019թթ. Արցախում իրականացված հետազոտական աշխատանքների արդյունքում հայտնաբերվել ու իդենտիֆիկացվել է արևածաղիկն ախտահարող 9 տեսակի սնկային հիվանդություն /ալրացող, անտրակնոզ, սեպտորիոզ, ժանգասունկ, մոխրագույն և մոնիլային փտում, ասկոխիտոզ, թառամում/: Պարզաբանվել են նշված սնկերի զարգացման կենսաբանական առանձնահատկությունները, տեր-բույսերի ընկալունակությունը հիվանդածին սնկերի նկատմամբ և հարմարվածությունն Արցախի բնակլիմայական պայմաններին: Выявление видового состава паразитных грибов имеет важное и определяющее значение в вопросе осуществления эффективной борьбы против них. В результате осуществленных в 2017-2019 гг. работ в Арцахе выявлены и идентифицированы 9 видов грибковых заболеваний, поражающих подсолнух (мучнистая роса, антракноз, септориоз, ржавчинный гриб, серая и монолитная гниль, аскохитоз, увядание). Выяснены биологические закономерности развития указанных грибков, восприимчивость растений-хозяев по отношению к паразитируемым грибам и их адаптация к природно-климатическим условиям Арцаха. The discovery of the parasitic fungi type is a crucial and decisive impotance in the effective struggle against them. In 2017-2019, in Artsakh carried out as a result of the research, eight types of fungal diseases such as sunflower which were identified as frozen, untreated, celestial, rust, gray and monolithic rot, ascocyte, wilting. The article clarifies the biological peculiarities of the development of the mentioned fungus, the perception of host-plants on the pathogenic mushrooms and the adaptation to the climatic conditions of Artsakh .
Keywords: Սնկաբանություն