Արցախի Հանրապետության՝ որպես լեռնային երկրի գյուղական բնակչության և բնակավայրերի տարաբնակեցման բնորոշ առանձնահատկությունները - Գրիգորյան, Անահիտ
Հոդվածում ներկայացված է Արցախի Հանրապետության՝ որպես լեռնային երկրի գյուղական բնակչության և բնակավայրերի տարաբնակեցման բնորոշ գծերը: Լուսաբանվել է գյուղական տարաբնակեցման էությունը և դերը լեռնային երկրների զարգացման գործընթացում: Տրվել են գյուղական տարաբնակեցման առանձնահատկությունները ԱՀ-ում: Հետազոտվել են գյուղական բնակավայրերի ձևաբանական առանձնահատկությունները և աշխարհագրական դիրքը՝ որպես լեռնային երկիր: Բացահայտվել են բնական աճի վրա ազդող գործոնները: Հանրապետության շրջանների համալիրային զարգացումը կնպաստի հանրապետության կայուն հասարակության զարգացմանը: В статье представлены характерные черты сельского населения и расселения Республики Арцах как горной страны. Проиллюстрированы сущность и роль сельского переселения в развитии горных стран. Приведены особенности сельского переселения в Республике Арцах. Рассмотрены морфологические особенности сельских поселений и географическое положение горной страны. Выявлены факторы, влияющие на естественный прирост. Комплексное развитие регионов республики будет способствовать стабильной развитии общества республики. The article presents the characteristic features of the rural population and the resettlements of the Artsakh Republic as a mountainous country. The essence and the role of the rural resettlement in the development of mountainous countries were illustrated. The peculiarities of the rural resettlement in the Artsakh Republic were given. The morphological features of the rural settlements and the geographical location as a mountainous country were examined. The influencing factors on the natural growth were identified. The complex development of the regions of the Republic will contribute to the development of a stable society of the Republic.
Keywords: Բնակչության աշխարհագրություն