Synthesis of N1, N2- aryl-, arylalkyl- and heterylalkylsubstituted oxalic acid diamide - Vardanyan, S. O.; Sargsyan, A. B.; Avagyan, A. S.; Pahutyan, N. H.; Gasparyan, H. V.; Aghekyan, A. A. («Գիտություն» հրատ.)
Based on monoethyl esters of oxalic acid amides obtained earlier by the reaction of arylcyclopentylmethyl-, aryltetrahydropyranylmethyl-, isochromanyl-1-methyl-, (1,4-benzodioxan-2-yl)-methyl- and 1-(1,4-benzodioxan-2- yl)-ethyl amines with oxalic acid diethyl ester, by the action of various primary amines, target substituted oxalic acid diamides were synthesized. For the synthesis of diamides containing anilide fragments, ethyl esters of substituted oxalic acid N-arylamides were used, which were reacted with the above arylalkyl- and heterylalkylamines. The antioxidant activity of the synthesized compounds has been studied. Թրթնջկաթթվի ամիդների մոնոէթիլային մի շարք եթերներ, որոնք ստացվել են ավելի վաղ արիլցիկլոպենտիլմեթիլ-, արիլտետրահիդրոպիրանիլմեթիլ-, իզոխրոմանիլմեթիլ-, (1,4-բենզոդիօքսան-2-իլ)-մեթիլ- և 1-(1,4-բենզոդիօքսան-2-իլ)-էթիլամինների և դիէթիլօքսալատի ռեակցիայի արդյունքում, փոխազդեցության մեջ են դրվել տարբեր առաջնային ամինների հետ՝ առաջացնելով նոր համապատասխան դիամիդներ: Սինթեզվել են տեղակալված անիլիդների ֆրագմենտներ պարունակող օքսալաթթվի դիամիդներ անիլիդոէսթերների և վերը նշված արիլալկիլ- և հետերիլալկիլամինների փոխազդեցությամբ: Հետազոտվել են սինթեզված միացությունների հակաօքսիդանտ հատկությունները: На основе моноэтиловых эфиров амидов щавелевой кислоты, полученных ранее реакцией арилциклопентилметил-, арилтетрагидропиранилметил-, изохроманил-1-метил-, (1,4-бензодиоксан-2-ил)-метил- и 1-(1,4-бензодиоксан-2-ил)-этил аминов с диэтиловым эфиром щавелевой кислоты, действием разнообразных пер-вичных аминов синтезированы целевые замещенные диамиды щавелевой кис-лоты. Для синтеза диамидов, содержащих фрагменты анилидов, использованы этиловые эфиры замещенных N-ариламидов щавелевой кислоты, которые поставлены во взаимодействие с вышеуказанными арилалкил- и гетерилал-киламинами. Исследована антиоксидантная активность синтезированных соединений.
Keywords: Organic chemistry; Bioorganic Chemistry