Synthesis of new 1,4-benzodioxane derivatives containing substituted 1,2,4-triazoles - Avagyan, A. S.; Vardanyan, S. O.; Sargsyan, A. B.; Aghekyan, A. A. («Գիտություն» հրատ.)
The synthesis of new derivatives of 1,4-benzodioxane containing a substituted 1,2,4-triazole ring was carried out. The interaction of various hydrazides and 1,4-benzodioxane-2-carboxylic acid nitrile in the presence of dry potash have been studied. It has been shown that the best results are achieved with the ratio of these components 1:2:3. In this case, butanol was used as a solvent, since the reaction in ethanol ends with the formation of an intermediate linear product, the structure of which, like all synthesized compounds, was proved by NMR spectroscopic analysis and thin layer chromatography. Իրականացվել է տեղակալված 1,2,4-տրիազոլային օղակ պարունակող 1,4-բենզոդիօքսանի նոր ածանցյալների սինթեզ: Ուսումնասիրվել է զանազան հիդրազիդների և 1,4-բենզոդիօքսան-2-կարբոնաթթվի նիտրիլի փոխազդեցությունը չոր պոտաշի առկայությամբ: Ցույց է տրվել, որ լավագույն ելքերը ստացվել են նշված կոմպոնենտների 1:2:3 հարաբերակցության ժամանակ: Ընդորում որպես լուծիչ օգտագործվել է բութանոլ, քանի որ էթանոլում ռեակցիան ավարտվում է միջանկյալ գծային պրոդուկտի առաջացմամբ, որի, ինչպես նաև բոլոր սինթեզված միացությունների կառուցվածքը ապացուցվել է ՄՄՌ-սպեկտրոսկոպիկ և նրբաշերտ քրոմատոգրաֆիայի ուսումնասիրության արդյունքում: Осуществлен синтез новых производных 1,4-бензодиоксана, содержащих замещенное 1,2,4-триазольное кольцо. Исследовано взаимодействие различных гидразидов и нитрила 1,4-бензодиоксан-2-карбоновой кислоты в присутствии сухого поташа. Показано, что наилучшие результаты достигаются при соотношении указанных компонентов 1:2:3. При этом в качестве растворителя использовали бутанол, так как реакция в этаноле заканчивается образованием промежуточного линейного продукта, строение которого, как и всех синтезированных соединений, доказано в результате ЯМР- спектроскопического анализа и тонкослойной хроматографии.
Keywords: Organic Chemistry; Bioorganic chemistry