4-Имидазолоны: новый метод синтеза с применением кремнийорганических реагентов - Топузян, В. О. («Գիտություն» հրատ.)
В обзоре обсуждаются литературные данные о новом методе синтеза 4-имидазолонов, предложенном в 2004 г., в котором в качестве дегидратирующих агентов использовались кремнийорганические соединения, такие как диметилдихлорсилан, триметилдихлорсилан, гексаметилдисилазан и бис-триметилсилилацетамид. Показана их пригодность для синтеза как 2,5-дизамещенных, так и 2,3,5-тризамещенных 4-имидазолонов. Описана возможность проведения многостадийных синтезов с участием этих агентов в одном реакторе. Также приводятся данные о побочных эффектах этого метода. Ակնարկում քննարկվում են 2004 թվականին առաջարկված 4–իմիդազոլոնների սինթեզի նոր եղանակին վերաբերող գրականության տվյալները, որոնցում որպես ջրահեռացնող ագենտներ կիրառվել են այնպիսի սիլիցիում օրգանական միացություններ, ինչպիսիք են դիմեթիլդիքլորսիլանը, տրիմեթիլդիքլորսիլանը, հեքսամեթիլդիսիլազանը և բիս-տրիմեթիլսիլիլացետամիդը։ Ցույց է տրված դրանց կիրառելիությունը ինչպես 2,5–երկտեղակալված, այնպես էլ 2,3,5–եռտեղակալված 4–իմիդազոլոնների սինթեզում։ Նկարագրվում է այս ագենտների մասնակցությամբ բազմափուլ սինթեզները մեկ ռեակտորում իրականացնելու հնարավորությունը։ Բերված են նաև այս եղանակի կիրառման ժամանակ առաջացող կողմնակի արգասիքների վերաբերյալ տվյալներ։ The review discusses the literature data on a new method for the synthesis of 4-imidazolones, proposed in 2004, in which organosilicon compounds such as dimethyldichlorosilane, trimethyldichlorosilane, hexamethyldisilazane and bis-trimethylsilylacetamide were used as dehydrating agents. Their suitability for the synthesis of both 2,5-disubstituted and 2,3,5-trisubstituted 4-imidazolones is shown. The possibility of carrying out multistage syntheses with the participation ofinvolving these agents in one reactor is described. Data on the side effects of this method are also provided․
Keywords: Органическая химия; Биоорганическая химия