Особенности влияния сернистого газа на процесс холоднопламенного окисления пропана - Мартоян, Г. А.; Гукасян, П. С. («Գիտություն» հրատ.)
Исследовано и проанализировано влияние сернистого газа на холоднопламенное окисление пропана при температуре 603 К и давлении 300 Торр. Установлено, что добавки сернистого газа приводят к увеличению периода индукции, уменьшению максимальной скорости реакции и числа холоднопламенных вспышек. При этом уменьшается расход пропана. Анализ полученных данных показал, что причиной ингибирования является присоединение пероксидных радикалов к SO2, приводящее к образованию малоактивных радикалов. Оцененное значение константы скорости этой реакции находится в хорошем согласии с литературными данными. Հետազոտվել և վերլուծության է ենթարկվել ծծմբային գազի ազդեցությունը պրոպանի սառըբոցային օքսիդացման ռեակցիայի վրա 603 К ջերմաստիճանի և 300 Торр. Ճնշման պայմաննրում։ Հաստատվել է, որ ծծմբի երկօքսիդի հավելումը հանգեցնում է ինդուկցիոն տիրույթի ավելացման, ռեակցիայի առավելագույն արագության և բռնկումների թվաքանակի (սբ) նվազմանը։ Սա նվազեցնում է պրոպանի սպառումը: Ստացված տվյալների վերլուծքւթյունը ցույց էտվել, որ արգելկման պատճառը հանդիսանումէ այն,որ պերօքսիդիային ռադիկալները կպչում են SO2-ին և հանգեցնում ոչ ակտիվ ռադիկալների առաջացման։ Գնահատվել է այս ռեակցիայի արագության հաստատունի արժեքը, որը լավ համընկնում է գրականության տվյալների հետ: The process of the influence of sulfur dioxide on the cool-flame oxidation of propane at a temperature of 603 K and a pressure of 300 Torr has been investigated and analyzed. It has been established that the addition of sulfur dioxide leads to an increase in the induction period, a decrease in the maximum reaction rate and the number (cf) flashes. This reduces propane consumption. Analysis of the obtained data showed, that the cause of inhibition is addition of peroxide radicals to SO2, leading to the formation of low-active radicals. The value of the rate constant of this reaction was estimated, which is in good agreement with the literature data.
Keywords: Քիմիա