Արցախի որոշ աղբյուրաջրերի քիմիական կազմը և որակական հատկանիշները - Բաղրյան, Քրիստինե
Աղբյուրաջրերի բուժիչ հատկության մասին հայտնի է հնուց: Աղբյուրաջրերի քիմիական կազմը և որակը կախված են այն ապարներից, որոնց միջոցով նրանք դուրս են գալիս մակերևույթ: 2018-2019թթ. մեր կողմից ուսումնասիրվել է Մարտակերտի շրջանի որոշ աղբյուրաջրերի որակը: Նիտրատների պարունակությունը հետազոտվող ջրերում գտնվում էր սահմանային թույլատրելիի սահմաններում, իսկ ջրի ընդհանուր կոշտությունը որոշ աղբյուրներում բարձր էր ՍԹԿ-ից: Ըստ որակի՝ այս ջրերը հիդրոկարբոնատային քլորիդա-սուլֆատա-կալցիումա-մագնեզիումական կամ հիդրոկարբոնատային սուլֆատա-քլորիդա-մագնեզիում-կալցիումական բնույթի են: Целительные свойства родниковой воды известны давно. Химический состав и качестղва родниковой воды зависят от пластов, через которые она выходит на поверхность. С 2018 – 2019гг. нами были исследованы качества вод некоторых подземных источников Мартакертского района. Содержание нитратов в исследуемых водах было в пределах допустимой нормы, а в некоторых источниках общая жесткость было выше ПДК. По качеству эти воды являются гидрокарбонатно-хлоридно-сульфатно-магниевой или гидрокарбонатно-сульфатно-хлоридно-кальциум-магниевого типа․ The healing properties of spring water have long been known. The chemical composition and quality of spring water depend on the layers through which it comes to the surface. From 2018 to 2019 we studied the water quality of some underground sources of the Martakert region. The content of nitrates in the waters was within the acceptable limits, and in some sources the total hardness was higher than its ultimate concentration. By quality these waters are hydrocarbonate-chloride-sulphate-magnesium or hydrocarbonate-sulphate-chloride-calcium-magnesium.
Keywords: Ջրերի էկոլոգիա