Կարիեսի տարածվածությունը Ստեփանակերտ քաղաքի 6 և 12 տարեկան դպրոցականների մոտ - Հովհաննիսյան, Արմինե; Գրիգորյան, Սոնա
Սույն հոդվածում ամփոփվում է Ստեփանակերտ քաղաքի դպրոցականների (6 և 12 տարեկան) ատամնածնոտային համակարգի որոշ ֆունկցիաների խախտումների վերաբերյալ տվյալները: Ատամների խիտ դասավորվածությունը, լնդագրպանիկների առկայությունը, ատամների անոմալ (ատամնաշարից դուրս) դիրքը լավ միջավայր են հանդիսանում սննդի մնացորդների կուտակման, դրանց հետագա խմորման, միկրոօրգանիզմների զարգացման: Դրա հետ մեկտեղ խանգարվում է բերանի խոռոչի ինքնամաքրման ֆունկցիան: Տրվել են բերանի խոռոչի կարիեսի կանխարգելման միջոցառումները: В данной статье обобщены данные о некоторых нарушениях функций зубочелюстной системы у школьников ( 6 и 12 лет) города Степанакерта. Плотное (тесное) расположение зубов, наличие десенных карманов, аномальное расположение зубов (вне зубного ряда) является благоприятной средой для накопления остатков пищи, их последующей ферментации и развития микроорганизмов. Наряду с этим нарушается функция самоочищения рта. Даются меры предотвращения кариеса ротовой полости. The article summarizes the disfunction of the dentofacial system of 6-12 years old Stepanakert school children. Dense (close) arrangement of teeth, the presence of gingival pockets, abnormal arrangement of teeth (outside the dentition) all this is a favorable environment for the accumulation of leftovers, their subsequent fermentation and the development of microorganisms. Along with this, the self-cleaning function of the mouth is impaired. There are given the measures to prevent caries, to protect the health of the mother and childand to protect the external environment.
Keywords: Ստոմատոլոգիա