Ջրաթափանցելիությունը կախված է նաև հողի ստրուկտուրայից - Հակոբյան, Գեորգի; Մխոյան, Ա.
Խնդիր է դրվել Արցախի թեթև կավահողերում փոշիացած և լավ ստրուկտուրա ունեցող հողերում որոշել ջրաթափանցելիության արագությունը: Պարզվել է, որ պինդ փոշիացած հողերում առաջին ժամում ջուրը թափանցել է 97մմ, այսինքն՝ 15մմ շատ, քան պինդ հողերում: Երկրորդ տարբերակում պնդացված ստրուկտուրային հողերում առաջին ժամում ջուրը թափանցել է 16մմ, իսկ փխրեցված այդ նույն հողում իջնում է: Ըստ Ս.Վ. Աստապովի՝ 150մմ և ավելի ջրաթափանցելիություն ունեցող հողերը կոչվում են միջակ, 50 – ից ցածրը` վատ հողեր: Водопроницаемость почвы определял Н. А. Качинский. Исследование проводили в легко глинистых почвах. Объектом исследования была почва распыленная и структурный опыт показал, что в первом варианте на крепких распыленных почвах в первый час вода проникла на глубину 82 мм. Во втором варианте, где почвы разрыхляли 24-25 см, проникала на 97 мм. Водопроницаемость в третьем и четвертом вариантах была значительно больше 165-192 мм. На второй час водопроницаемость резко понизилась. We have determined the spead of water permeability of varios depths of soil hoeing in lightweight loam in the foothills of Artsakh. It turned out that 22400 ml of water was spent on the ground in the hour. The water penetrated into the ground at 122mm. In the second version where the soil was peeled at of 10-12cm, the water was spent 26200ml, penetrated into the ground 131mm. In the third version the soil was peeled at a depths of 24-25 cm, the water was spent 26200ml, penetrated into the ground 146mm. In the fourth version the water was spent 32400ml, penetrated into the ground 162mm. The is to say the deep hoeing of the soil allows to penetrate and collect more water. In the second hour the penetration of water in all versions is seveely reduced.
Keywords: Բույսերի պաշտպանություն