Նռնենու վնասատուների դեմ կիրառվող պայքարի միջոցների արդյունավետությունն Արցախի Հանրապետության հարթավայրային գոտու պայմաններում - Առաքելյան, Արմանուշ; Գևորգյան, Մ.
Արցախի հողակլիմայական պայմանները միանգամայն նպաստավոր են նռնենու մշակության և բարձր բերքի ստացման համար, սակայն բերքին զգալի կորուստ են պատճառում մի շարք վնասատուներ, որոնց զարգացման առանձնահատկությունները Արցախում դեռևս բավարար ուսումնասիրված չեն, այդ իսկ պատճառով կիրառվող պայքարի միջոցառումների արդյունավետությունը բարձր չէ: Նախազգուշական-կանխարգելիչ միջոցառումների ֆոնի վրա մեր կողմից փորձարկված մի շարք ինսեկտոակարիցիդների հաջորդական սրսկումների տարբերակներ ապահովել են բարձր կենսաբանական և տնտեսական արդյունավետություն, որն էլ առաջարկում ենք նռնենու մշակությամբ զբաղվող ֆերմերներին: Почвенно-климатические условия Арцаха благоприятны для вырашивания и получения высокой урожайности гранатовых деревьев, но потери урожая, причинами которых являются ряд паразитов, чьи особености развития в Арцахa еще не изучены и по этой причине эффективность применяемых для борьбы с ними невысокая. На фоне профилактических мер по предупреждению, варианты последовательных привитий ряда исектро-акарицидов, испытываемых нами, обеспечивают высокую эффективность, которая предлагается для фермеров,занимающихся выращиванием гранатовых деревьев. Artskakh’s soil and climatic conditions are quite favorable for pomegranate cultivation and high crop yields. However, a number of pests are causing considerable reduction in yields in Artshakh the peculiarities of pest spread have not been studied yet, so the effektiveness of measures taken is not too big. On the background of precautionary measures a number of consecutive isect-acaricide injection options tested by us provide high performance, wich is offered to farmers engaged in cultivation of pomegranate.
Keywords: Բույսերի պաշտպանություն