Արցախի Հանրապետության երկրաձևաբանական հուշարձանների տիպաբանությունը և դասակարգումը - Առաքելյան, Յուրի; Պետրոսյան, Գայանե
Արցախի Հանրապետության տարածքի երկրաձևաբանական հուշարձանների գիտաճանաչողական և ուսումնադաստի-արակչական հնարավոր ներուժը ներկայումս քիչ է գործածվում, մինչդեռ այն կարող է հուսալի հիմք դառնալ երկրաբանության, երկրաձևաբանության, երկրագիտության դասավանդման դիտողական ձեռնարկի,էապես նպաստել ուսանողների էկոլոգիական դաստիարակությանը, զբոսաշրջության տարբեր ուղղությունների զարգացմանը: Հետագայում բազմակողմանի դասակարգումը կնպաստի դրանց հաշվառման և անձնագրավորման հարցում առկա բացթողումների վերացմանը, հատուկ պահպանվող տարածքների համալիր ցանցի ընդլայնմանը և Արցախի անկենդան բնության <<Կարմիր գրքի>> ստեղծմանը: At the present time, the scientific-educational and methodological potential of geomorphological monuments located in the territory of the Artsakh Republic is less frequently used, it can become a reliable basis for teaching aids in geology, geomorphology, geography; making a significant contribution to the environmental education of students, the development of various tourist destinations, further multilateral classification will help to eliminate the gaps in their design and certification, expand the network of specially protected areas and create the Red Book of Artsakh. В настоящее время научно-познавательный и учебно-методический потенциал геоморфологических памятников, находящихся на территории Республики Арцах используется реже, он может стать надежной основой для учебных пособий по геологии, геоморфологии, землеведении; внося значительный вклад в экологическое воспитание студентов, развитие различных туристических направлений, дальнейшая многосторонняя классификация будет способствовать устранению пробелов в их оформлении и сертификации, расширению сети особо охраняемых территорий и созданию Красной книги Арцаха.
Keywords: Ֆիզիկական աշխարհագրություն