Արցախյան պատերազմի ժողովրդագրական հետևանքները - Գրիգորյան, Անահիտ
Հոդվածում ներկայացվել է Արցախի ժողովրդագրական իրավիճակը Արցախյան պատերազմի և հետպատերազմական ժամանակահատվածում: Վերլուծվել է Արցախյան պատերազմի արդյունքում ստեղծված ժողովրդագրական իրավիճակը, սեռատարիքային բաշխվածության ցուցանիշները, տրվել է բնակչության սեռատարիքային խմբերում կատարված դեֆորմացիան, որտեղ մեծ է վերարտադրական ակտիվ տարիքի արական սեռի բնակչության կորուստը, որը ծանր ժողովրդագրական հետևանքներ ունեցավ նաև հետպատերազմյան ժամանակաշրջանում: Տրվել են բնակչության թվաքանակը ակտիվացնող միջոցառումների նախագծեր, որոնք ռազմավարական նշանակություն կունենան հանրապետության համար: В статье представлена демографическая ситуация в Арцахе во время Арцахской войны и в послевоенный период. Анализ демографической ситуации в Арцахской войне, анализ показателей по полу и возрасту, деформация половозрастных групп населения, где репродуктивный возраст мужского населения активного репродуктивного возраста был серьезно суровым, имел демографические последствия в послевоенную эпоху. Дан ряд мер по активизации численности населения, который будет иметь стратегическое значение для республики. The demographic situation in Artsakh during the Artsakh war and the post-war periods have been presented in the article. The demographic situation created at the result of the Artsakh war, the indicators of sex and age distribution have been analyzed, the deformation of the population’s sex and age groups has been given, where the loss of the reproductive active age of the male population has been great, which has had severe demographic consequences in the post-war period as well. In order to activate the number of population, some projects of events has been given, which will have a strategic importance for the Republic.
Keywords: Բնակչության աշխարհագրություն