ՓՄՁ-Ի ընդլայնումը որպես ԱՀ տնտեսական զարգացման կարևոր բաղադրիչ - Մանգասարյան, Ռուզաննա
Հոդվածում նպատակ է դրվել որոշելու կազմակերպության ֆինանսական պարբերաշրջանի, որպես ընթացիկ կապիտալի կառավարման կարևոր ցուցանիշի, փոխկապվածության բնույթը ընթացիկ կապիտալի կառավարման երկու նպատակային ցուցանիշների` կազմակերպության ակտիվների շահութաբերության և իրացվելիության հետ: Նշված խնդրի լուծումն իրականացվել է Արցախի Հանրապետության սննդի արտադրության 27 կազմակերպությունների տարեկան ֆինանսական հաշվետվության ռեգրեսիոն վերլուծության միջոցով: Բացահայտվել է, որ իրացվելիության բարձրացումն ապահովելու համար կազմակերպությունները պետք է մեծացնեն իրենց ֆինանսական պարբերաշրջանը, իսկ շահութաբերությունը բարձրացնելու համար ձգտեն այն (ֆինանսական պարբերաշրջանը) հասցնել զրոյական արժեքին: Ուստի կազմակերպությունները, կախված ֆինանսական պարբերաշրջանի նշանից (բացասական, թե դրական), պետք է կիրառեն տարբեր ռազմավարություններ` կա՛մ նվազեցնեն, կամ ավելացնեն ֆինանսական պարբերաշրջանի մեծությունը՝ պահմանելով միևնույն ժամանակ իրացվելիության օպտիմալ մակարդակը: В статье рассматриваются ключевые аспекты и подходы со стороны государства в поддержку малого и среднего предпринимательства в Республике Арцах, обосновывается необходимость развития сферы малого и среднего предпринимательства для экономического подъема и развития страны, улучшения качества жизни населения. Представлены основные критерии классификации сверхмалых, малых и средних предприятий как в экономике Арцаха и Армении, так и в Евросоюзе и проведен сравнительный анализ. Тщательно исследуются показатели, характеризующие сектор МСП, в частности, особая важность придается исследованию его доли в ВВП и распределению по сферам субъектов МСП, проводятся сравнения с другими странами и делаются обоснованные выводы. Представлены программы поддержки и налоговых реформ, реализуемые со стороны Арцахского инвестиционного фонда и Фонда поддержки села и сельского хозяйства. В статье предлагается развитие малого семейного бизнеса и создание бизнес-школы для расширения МСП в Республике Арцах. The article discusses key aspects and approaches of the state in support of small and medium-sized enterprises in the Republic of Artsakh, substantiates the need to develop small and medium-sized enterprises for the economic recovery and development of the country and improvement the quality of life of the population. The main classification criteria for ultra-small, small and medium enterprises are presented both in the economy of Artsakh and Armenia and in the European Union and a comparative analysis is carried out. The indicators characterizing SME sector are thoroughly considered, the study of SME share in GDP and its distribution by sectors is of particular importance, comparisons are made with other countries and valid conclusions are drawn. Support programs and tax reforms implemented by the Artsakh Investment Fund and the Rural and Agricultural Support Fund are presented. The article suggests the development of a small family business and the creation of a business school to expand SMEs in the Republic of Artsakh.
Keywords: Տնտեսագիտություն