Ապացույցների թույլատրելիության հատուկ կանոնները գործարքների վերաբերյալ վեճերով - Արզումանյան, Գրետա
Հոդվածը նվիրված է գործարքների վերաբերյալ վեճերով ապացույցների թույլատրելիության հատուկ կանոններին: Ապացույցների թույլատրելիության կանոնները կիրառվում են, երբ այս կամ այն փաստերը, համաձայն օրենքի ուղղակի պահանջի, չեն կարող հաստատվել ցանկացած ապացույցով: Թույլատրելիության հատուկ կանոնները հիմնականում կապված են գործարքների վերաբերյալ վեճերի քննության հետ. եթե խախտվել է գործարքի պարտադիր հասարակ գրավոր ձևը, ապա վեճի դեպքում կողմերն իրավունք չունեն հենվելու վկաների ցուցմունքների վրա: Հոդվածում հայրենական գործող օրենսդրության, իրավակիրառ պրակտիկայի վերլուծության ու մեկնաբանման հետ մեկտեղ ներկայացվել են ապացույցների թույլատրելիությունը կարգավորող օրենսդրության կատարելագործմանն ուղղված առաջարկներ։ Статья посвящена особым правилам допустимости доказательств по спорам о сделках. Правила допустимости доказательств применяются, когда те или иные факты, согласно прямому указанию закона, не могут быть подтверждены любыми доказательствами. Особые правилам допустимости в основном связаны со спорами о сделках: если при совершении сделки была нарушена обязательная простая письменная форма, то в случае спора стороны не вправе ссылаться на свидетельские показания. В статье наряду с анализом и толкованием отечественного законодательства, правоприменительной практики были представлены предложения, направленные на усовершенствование законадательства, регулирующеe правила допустимости доказательств. The article deals with special rules of admissibility of evidence on transaction conflicts. Admissibility of evidence rules are applied when different facts, as directed by the law, cannot be confirmed by any evidences. Special admissibility rules are generally linked with transаction disputes: if when transacting compulsory simpe written form has been violated then in case of a confict the sides must not refer to the testimony of eye-witnesses. Alongside with the analysis, interpretation of domestic legislation and law enforcement practice, suggestions on how to perfect the legislation regulating admissibility of evidence rules, are introduced.
Keywords: Քաղաքացիական դատավարություն