Ներքաղաքական գործընթացները Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունում և դրանց ազդեցությունը պետական համակարգի ձևավորման վրա - Հակոբյան, Տարոն
ԼՂՀ-ի հռչակումից հետո սկսվեց նոր իշխանական կառույցների ձևավորման գործընթացը: Այդ կառույցների ստեղծումը, չնայած ռազմաքաղաքական դժվարին կացությանը, անցավ միջազգային ժողովրդավարական չափանիշներին լիովին համապատասխան: Արցախում պետական շինարարության առանձնահատկությունն այն է, որ նույնիսկ նկատվող ներքաղաքական բարդ իրադրության և սաստակացող ռազմական գործողությունների պայմաններում իշխանության գլուխ անցած նոր ուժերը, անկախ կուսակցական պատկանելությունից, փորձեցին ինքնուրույնաբար ստեղծել հիմքերը իրավական և ժողովրդավարական մի պետության, որին վիճակված էր դիմակայել Ադրբեջանի ագրեսիային և պահպանել իր անկախությունը: Սակայն այդ փորձերը բախվեցին ՀՀ իշխանությունների կողմից ներքաղաքական նկատառումներով հարուցված անհաղթահարելի խոչընդոտներին: После провозглашения НКР начался процесс формирования новых властных структур. Несмотря на сложную военно-политическую ситуацию, формирование этих структур прошло в полном соответствии с международными демократическими нормами. Особенность государственного строительства в Арцахе заключается в том, что даже в условиях явной сложной внутриполитической ситуации пришедшие к власти новые силы, независимо от партийной принадлежности, постарались самостоятельно создать основы правового и демократического государства, которому было суждено противостоять агрессии Азербайджана и сохранить свою независимость. Однако эти усилия столкнулись с непреодолимыми препятствиями, созданными властями РА во внутриполитических целях. After the proclamation of the NKR, the process of new ruling structures formation started. Despite the complicated military-political situation, the formation of these structures passed according to international democratic norms. The peculiarity of state building in Artsakh is in the fact that even in the conditions of vivid complicated inner political situation the new forces, no matter to which political party they belonged, tried to create the basis of a legal and democratic state which would have to stand the aggression of Azerbaijan and keep its independence. But these efforts faced insuperable obstacles created by the authorities of the Republic of Armenia for inner political reasons.
Keywords: Պատմություն