Ղարաբաղյան հակամարտության կարգավորման բանակցային գործընթացը ԵԱՀԽ-ին անդամակցելու ժամանակաշրջանում և Ադրբեջանի դիրքորոշումը - Սարումյան, Նունե
В статье делается попытка подчеркнуть тот факт, что конфликтные проблемы всегда присутствуют и находятся в центре внимания международного сообщества и постепенно наращивают вмешательство крупных и малых государств по всему миру в процессе урегулирования региональных конфликтов. Подчеркивается, что бывшие советские республики, ставшие ареной конфликтов, после распада СССР, были включены в рамки европейской безопасности. Հոդվածում փորձ է կատարվում կարևորելու այն հանգամանքը¸ որ հակամարտությունների հիմնախնդիրները մշտապես գտնվել և գտնվում են միջազգային հանրության ուշադրության կենտրոնում¸ և աստիճանաբար ուժեղանում են աշխարհի մեծ ու փոքր պետությունների միջամտությունը տարածաշրջանային հակամարտությունների կարգավորման գործընթացներին։ Ընդգծվում է¸ որ հակամարտությունների թատերաբեմ դարձած նախկին խորհրդային հանրապետությունները¸ ԽՍՀՄ-ի փլուզումից հետո¸ ներառվեցին եվրոպական անվտանգության շրջանակների մեջ։ Conflicts have always attracted the attention of international community, regional conflict regulation has increasingly been mediated by all states. Following the collapse of the USSR, conflicts in former Soviet states were integrated into Europ's area of security. Conflict in Nagorno Karabakh and adjacent Armenian-populated territories was instigated by Azeri authorities. It developed and resulted in a large-scale war. Eventually Karabakh conflict became a key issues of the foreign policy of the Powers. On January 30, 1992 Armenia and Azerbaijan became participating states to OSCE and the acting OSCE Chairman was asked to send a delegation to the region to determine methods of conflict resolution. Both Armenia and Azerbaijan expressed agreement to impartial mediation of OSCE as the legal successor of Helsinki group.
Keywords: Պատմություն