К вопросу о проникновении тюркского этнического элемента в нагорную часть Арцах-Карабаха - Дадаян, Степан
Статья посвящена вопросу о проникновении тюркского кочевого элемента в нагорную часть Арцах-Карабаха, которое произашло в 50-е годы XVIII века. Автор старался показать, что на всей территории Арцах-Карабаха, в том числе и на равнинной части, отсутствовали тюркские поселения с оседлым насилением. В статье показана обсурдность и несостоятельность вымыслов азербайджанских историков о принодлежности Арцах-Карабаха тюркской цивилизации. Появление тюркского элемента в лице Панаха во властных структурах Арцах-Карабаха во второй половине XVIII в., обусловлено отсутствием единства в рядах армянских меликов Карабаха. Հոդվածը վերաբերում է 18-րդ դարի 50-ական թվականներին թյուրքական քոչվոր տարրի Արցախ-Ղարաբաղի լեռնային շրջաններ ներթափանցմանը: Հեղինակը փորձում է ցույց տալ, որ Արցախ-Ղարաբաղի ողջ տարածքում, այդ թվում նաև հարթավայրային մասում բացակայում էին թյուրքական նստակյաց բնակչությամբ բնակավայրերը: Հոդվածում ներկայացված են Արցախ-Ղարաբաղի թյուրքական քաղաքակրթությանը պատկանելու մասին ադրբեջանական պատմաբանների մտացածին տեղեկությունները: 18-րդ դարի 2-րդ կեսին, ի դեմս Փանահի, թյուրքական տարրի հայտնվելը Արցախ-Ղարաբաղի իշխանական կառույցներում պայմանավորված է Ղարաբաղի հայ մելիքների շարքերում միասնականության բացակայությամբ: The article refers to the issue of the penetration of Turkic nomadic elements into the mountainous parts of Artsakh-Karabakh, which happened in the 50s of the XVIII century. The author tried to show that the Turkic settlements with sedentary population did not exist on the whole territory of Artsakh, including its plains. The article shows the absurdity and the inconsistency of the myths of the Azerbaijani historians that Artsakh-Karabakh belongs to the Turkic civilization. The appearance of the Turkic element, represented by Panah, in the power structures of Artsakh-Karabakh in the second half of the XVIII century was due to the lack of unity among the Armenian meliks of Karabakh.
Keywords: История