Անգ>(ա)անգեղ (nergal -’εργε՛λ) «անգղ», բծիծ, պիծակ բառերի ստուգաբանություն - Քումունց, Մ․
Անգ>(Ա)անգղ բառին վերաբերող ուսումնասիրությունները շատ են: Հեղինակների մի մասը կարծում է, որ Անգեղ բառի հիմքում ընկած է Ան - գեղ «տգեղ» բառը: Սակայն կարծում ենք, որ Գորիսի բարբառում պահպանված անգ արմատից են անգ «բերան, ծնոտ», անգղ «ցին», անգ «ունկ, կանթ» բառերը, ինչպես և Անգեղ հատուկ անունը, ինչն էլ նկատի են ունեցել Մ. Խորենացին և Աստվածաշնչի թարգմանիչները: Բծիծ, պիծակ բառերը հանգամանալից ուսումնասիրված չեն: Կարծում ենք, որ Սյունիք-Արցախ բարբառային տարածքում պահպանված պըտէզնը || պըծէզնը || պիծէզնը բառերի հիմքում ընկած է բծիծ *bhei- «մեղու, ճանճ», ավելի ընդհանրական՝ «ինչ-որ միջատ» իմաստներով բառը: Есть много исследований слова анг>[A]aнгex (Անգ>(Ա)անգղ). Часть авторов считает, что слово [Торк] Ангех (Անգեղ) происходит из корня Ан-гех (Ան–գեղ) «некрасивый». Однако считаем, что слова анг (անգ) «рот, челюсть», ангх (անգղ) «гриф», анг (անգ) «ушко, ручка», а также собственное имя Ангех (Անգեղ) происходят из корня анг (անգ), сохранившегося в диалекте Гориса, что и имели в виду М. Хоренаци и переводчики Библии. Слова бциц (բծիծ), пицак (պիծակ) «вошь, оса» детальноне изучены. Считаем, что сохранившиеся в диалектах территории Сюник-Арцах слова пытезны || пыцезны || пицезны (պըտէզնը || պըծէզնը || պիծէզնը) происходят из корня бциц «вошь» (բծիծ) *bhei- «пчела, муха», всеобщее значение «какое-то насекомое». There are many studies about the word ang>[A]angegh (Անգ>(Ա)անգղ). Some authors think, that word [Tork] Angegh (Անգեղ) is based on the word an-gegh (Ան–գեղ) "ugly". But we think that words ang (անգ) "mouth, chin" , anggh (անգղ) "glede", ang (անգ) "handle", also Angegh (Անգեղ) special name, which was meant by M. Khorenatsi and translator of Bible were originated from root ang (անգ) saved in dialect of Goris. Words bcic (բծիծ) «louse» and picak (պիծակ) «wasp» are not studied in detail. We think that words pǝteznǝ || pǝceznǝ || piceznǝ (պըտէզնը || պըծէզնը || պիծէզնը) saved in Syunik-Artsakh dialectical area are based on word bcic «louse» (բծիծ) *bhei- "bee, fly", more generally in the sense of "some insect".
Keywords: Լեզվաբանություն