Հայերի ունեզրկման փաստը. Թուրքական գործընթաց - Սարումյան, Նունե
Հոդվածում փորձ է կատարվում պատմական փաստերի¸ արխիվային փաստաթղթերի¸ թուրքական պատմագրության ներկայացուցիչների հրապարակումների հաղորդած տեղեկությունների հիման վրա լուսաբանել հայերի ունեզրկման ծրագրավորված¸ համակարգված թուրքական գործողությունները։ Վերջին տարիներին թուրքական գիտական շրջանակների մի փոքր հատված, իր ուսումնասիրություններում պատմության նկատմամբ օբեկտիվ մոտեցում ցուցաբերելով, հնարավորություն է ընձեռել՝ բացահայտելու թուրքական կեղծարարությունը¸ հայերի ունեզրկման նրանց ծրագրերը¸ որի արդյունքում թուրքական կողմը իր պետական տնտեսական միջոցները կարգավորեց: Հոդվածում ցույց է տրվում¸ որ թուրքական ժխտողականության հիմքում ընկած է բռնագրավված հայկական ունեցվածքի հարցը: В статье делается попытка на основе исторических фактов, архивных документов, на фактах, опубликованных в турецких историографических публикациях, выявить планированные и систематизированные действия турецкой стороны по лишению имущества армян. В последние годы небольшая часть турецких научных деятелей в своих трудах отражало историю обьективно, что дало возможность выявить турецкую фальсификацию, открыто говорить об их программах по лишению имущества армян в следствие чего турецкая сторона урегулировала свое государственное экономическое положение. В статье показано то, что в основе отказа Турции признать геноцид положен вопрос об конфискованном имуществе армян. The article attempts, on the basis of historical facts, archival documents, on the published facts of Turkish historiographic publications, to identify Turkish planned and systematic actions to deprive the image of Armenians. In recent years, a small part of Turkish scientists in their writings objectively related to history, which made it possible to identify the Turkish falsification, to speak openly about their programs to deprive Armenians of their property, as a result of which the Turkish side settled its state economic position. The article shows that the basis of the Turkish refusal to recognize the genocide is the question of the confiscated property of Armenians.
Keywords: Պատմություն