Armenian Statehood In The Contemporary Period - Melkonyan, Ashot A. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայոց պետականությունը նորագույն ժամանակներում ներկայանում է երեք հանրապետությունների պատմափուլերով։ Թեև իրենց քաղաքական համակարգերով այդ հանրապետություններն արմատապես տարբերվում են միմյանցից, սակայն նորագույն ժամանակներում կազմում են պետականության մեկ ընդհանուր շղթայի օղակները։ 1918 թ. մայիսի 28ին սկսվող Հայաստանի Հանրապետության (1918–1920) պատմության փուլը նշանավորվում է ոչ միայն անկախության վերականգնումով, այլ նաև իր վարչական կառուցվածքով ժողովրդավարական՝ խորհրդարանական հանրապետության ստեղծումով։ Ընդամենը երկուսուկես տարվա ընթացքում Առաջին Հանրապետությունը ձեռք է բերում անկախ պետականությանը բնորոշ բոլոր հատկանիշները՝ տարածք, իշխանության մարմիններ, բանակ, միջազգային ճանաչում և այլն։ Армянская государственность в новейшее время представлена историческими этапами трех республик. Хотя эти республики коренным образом отличаются друг от друга по своему политическому строю, в новейшее время образуют звенья одной общей цепи государственности. Исторический этап Республики Армения (1918–1920 гг.), начавшийся с 28 мая 1918 г., отмечен не только восстановлением независимости, но и установлением демократической парламентской республики со своим административным устройством. Всего за два с половиной года Первая республика приобрела все признаки независимого государства: территорию, органы управления, армию, международное признание и т.д.
Keywords: History