The Spanish Civil War And The Armenians - Bakhchinyan, Artsvi H. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Իսպանիայի քաղաքացիական պատերազմին (1936–1939) հայերի մասնակցության պատմությունը գրեթե չի ուսումնասիրվել: Այդ պատերազմին կամավոր մասնակցել է առնվազն հարյուր հայ տարբեր երկրներից (Ֆրանսիա, ԱՄՆ, Կանադա, Բուլղարիա, Թուրքիա և այլն)՝ միանալով Ինտերնացիոնալ բրիգադներին: Նրանք, լինելով հիմնականում նախկին թուրքահպատակներ, որոնք գաղթական էին դարձել օսմանյան իշխանությունների այլատյացության և ցեղասպան քաղաքականության պատճառով, չէին կարող համակերպվել աշխարհի մեկ այլ մասում ֆաշիզմի բռնկման հետ և, ի թիվս այլ ազգությունների, միացել էին դրա դեմ պայքարին, երբեմն՝ իրենց կյանքի գնով: Հատկապես հիշարժան են ՎահեԱզատ Ադամյանը և կապիտան Վահան Չրքայանը։ Բացի այդ, մի քանի հայազգի ռազմական գործիչներ ԽՍՀՄ կառավարության կողմից պաշտոնապես ուղարկվել էին Իսպանիա՝ սատարելու տեղի կոմունիստներին: Խորհրդային Հայաստանի քաղաքացիները ևս ստիպված էին նվիրատվություններով իրենց համակրանքը հայտնել իսպանացիներին , նաև կազմակերպվում էին տարբեր միջոցառումներ, հրատարակվում Իսպանիայի վերաբերյալ գրքեր և այլն: Իսպանիայի քաղաքացիական պատերազմը և նրա հերոսները ոգեշնչման աղբյուր են դարձել մի քանի հայ գրողների համար: История участия армян в гражданской войне в Испании (1936–1939) не была достаточно изучена. Не менее ста армян из разных стран (Франция, США, Канада, Болгария, Турция) участвовали в этой войне на совершенно добровольной основе в составе специальных военных подразделений, известных под названием «Интернациональные бригады». Эти армяне, преимущественно преимущественно родом из находящейся в составе Османской империи исторической Армении, ставшие беженцами изза ксенофобии и геноцидной политики турецских властей, не могли смириться со вспышкой фашизма в другой части света и присоединились к борьбе против фашизма, иногда ценой собственной жизни. Имена ВагеАзата Атамяна и капитана Ваана Чркаяна заслуживают особого упоминания. Кроме этого несколько военных деятелейармян были официально направлены СССР в поддержку испанских коммунистов. Граждане Советской Армении были обязаны выражать свою симпатию испанскому народу путем пожертвований, а также организации различных мероприятий, публикаций книг об Испании и т.д. Гражданская война в Испании и ее герои стали источником вдохновения для некоторых армянских писателей.
Keywords: History