Fate Of The Armenian Governorship Of Nakhijevan In 1919 - Karimi, Majid V. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
1919 թ. մայիսի 3-ին բրիտանական 27-րդ դիվիզիայի հարավային թևի հրամանատար գեներալ Ք. Դևիի ու Երևանի շրջանի զորապետ Դ. Կանայանի՝ Նախիջևանի շրջանի ազգաբնակչությանն արձակած հրամանով Նախիջևանի հայկական նահանգապետությունը փոխարինեց բրիտանական ռազմական նահանգապետությանը։ Թեև բրիտանական հրամանատարությունը հայտարարում էր, որ բրիտանական նահանգապետությունը գործում էր 1919 թ. հունվարի 26-ից մինչև նույն թվականի հունիսի 1-ը, իրականանում այն Հայաստանի Հանրապետության արտգործնախարար Ս. Տիգրանյանի հետ փոխգնդապետ Ֆ. Լաութոնի կնքված համաձայնագրով գործել է 1919 թ. փետրվարի 3-ից մինչև նույն թվականի մայիսի 3-ը։ Գ. Վարշամյանը 1919 թ. մայիսի 3-ին նշանակվեց Նախիջևանի մարզի նահանգապետ, և հայկական նահանգապետությունը գործեց մինչև 1919 թ. հուլիսի 25-ը։ 3 мая 1919 г. приказом командира южным флангом 27-й британской дивизии генерала К. Дэви и начальника Ереванского отряда Д. Канаяна, отданным населению Нахиджеванского округа, армянское губернаторство Нахиджевана сменило британское военное губернаторство. Хотя британское командование объявляло, что британское губернаторство действовало с 26 января по 1 июня 1919 г., на самом деле оно начало функционировать 3 февраля 1919 г. в результате соглашения между министром иностранных дел Республики Армения С. Тиграняном и подполковником Ф. Лаутоном и в результате просуществовало до 3 мая 1919 г. 3 мая Г. Варшамян был назначен губернатором Нахиджеванской области, и армянское губернаторство функционировало до 25 июля 1919г.
Keywords: History