Նորակազմությունները Հովհաննես Շիրազի նոր տպագրված բանաստեղծություններում - Մինասյան, Սիլվա
Հայ մեծանուն բանաստեղծ Հովհաննես Շիրազի (Կարապետյան) նոր տպագրված բանաստեղծությունների նորակազմությունները 400-ից ավելին են: Դրանք ձևաբանորեն մոտավորապես բաշխված են այսպես՝ գոյական՝ 145, ածական՝ 200, բայ՝ 78, մակբայ՝ սակավ: Հոգեկան ապրումներով դրսևորված խոսուն նորակազմությունները ածանցավոր, բարդ ու բարդածանցավոր են՝ հիմնականում գոյական+գոյական, գոյական+բայ կաղապարներով: Պարզ միավորները իմաստային նորաբանություններն են, որոնք քանակով զիջում են: Քննված բաղադրությունները լեզվական բնութագրումներով համապատասխանում են մեծանուն գրողի՝ հանրությանը վաղուց հայտնի գործերի նորակազմություններին։ Неологизмов в последних двух опубликованных художественных работах именитого армянского поэта Ованеса Шираза (Карапетяна) более чем 400. Они, по принадлежности к частям речи следующие: существительные-145, прилагательные-200, глагол-78, наречия – незначительны. Активные неологизмы наделенные психологическими оттенками, по лексической структуре являются сложными и сложно – производными (несколько смысловых неологизмов с несколькими простыми структурами). Строй слов наделенных таким богатством, по принадлежности к частям слова, в большинстве случаев существительные. По типу структуры они следующие: существительное + существительное, существительное + глагол. В стилистическом плане преобладают подчиненные, что свойственно армянскому языку. There are more than 400 neologisms in the last two published artworks of the eminent Armenian poet Hovhannes Shiraz (Karapetyan). According to their parts of speech, they are the following: nouns-145, adjectives-200, verb-78, adverbs are insignificant. Active neologisms endowed with psychological connotations are complex and difficult derivative in terms of lexical structure (several semantic neologisms with several simple structures). Build words endowed with such wealth by belonging to parts of the word, in most cases nouns. According to the type of structure, they are as follows: noun + noun, noun + verb. In the stylistic terms subordinates prevail, which is typical of the Armenian language.
Keywords: Հայոց լեզու