ԱՀ սոցիալ-տնտեսական զարգացման առանցքային հիմնախնդիրները - Ասրյան, Սեդա
Նպատակ ունենալով բացահայտել Արցախի Հանրապետության տնտեսության առանցքային սոցիալ-տնտեսական հիմնախնդիրները՝ ներկայացվել է տնտեսության հիմնական ճյուղերին վերաբերող ցուցանիշներ: Ուսումնասիրության ընթացքում վեր են հանվել աղքատությանը վերաբերող հիմնահարցեր, որոնք կարիք ունեն արմատական հարցադրումների և համապատասխան ծրագրային մոտեցումների: «ԱՀ սոցիալ-տնտեսական զարգացման առանցքային հիմնախնդիրները» հոդվածում սոցիալ-տնտեսական ցուցանիշները ներկայացվել են այլ երկրների համապատասխան ցուցանիշների համեմատությամբ: Արցախի Հանրապետության համար հաշվարկվել է ՄԱԿ-ի Զարգացման ծրագրի շրջանակներում մշակված Մարդկային զարգացման ինդեքսը (HDI): Ուսումնասիրության արդյունքում ակնհայտ է դառնում, որ չնայած տնտեսական աճի դրական միտումներինև ընդհանուր առմամբ, համեմատաբար կայուն զարգացման տեմպերին, այնուամենայնիվ, թե՛ աղքատության հաղքահարման տեսանկյունից և թե՛ գործարարար միջավայրի բարենպաստ պայմանների ապհովման տեսանկյունից, անհրաժեշտություն կա մշակելու սոցիալ-տնտեսական զարգացման քաղաքականության նոր մոտեցումներ: С целью выявления ключевых социально-экономических проблем экономики Республики Арцах были представлены показатели, связанные с основными отраслями экономики. В ходе исследования были затронуты проблемы бедности, которые требуют радикальных вопросов и соответствующих программных подходов. В статье «Ключевые вопросы социально-экономического развития Республики Арцах» были представлены социально-экономические показатели в сравнении с соответствующими показателями других стран. А также, для Республики Арцах был рассчитан Индекс человеческого развития (ИЧР), разработанный в рамках Программы развития ООН. Исследование показало, что, несмотря на положительные тенденции экономического роста и в целом относительно стабильные темпы роста, с точки зрения сокращения бедности и формирование благоприятной деловой среды, существует необходимость в разработке новых подходов к политике социально-экономического развития․ Aiming to identify key socio-economic issues of the Artsakh’s economy, indicators related to the main sectors of economy were presented. During the study, poverty issues have been raised, which need radical questioning and relevant group approaches. In the article "Key issues of the socio-economic development of the Republic of Artsakh" the socio-economic indicators were presented in comparison with the corresponding indicators of other countries. Besides, the Human Development Index (HDI) developed within the UN Development Program was calculated for the Republic of Artsakh. The article states that despite the positive trends in economic growth and, generally, relatively stable growth rates, from the point of view of poverty reduction and formation of favorable business environment, there is a need to develop new approaches to socio-economic development policy.
Keywords: Տնտեսագիտություն