ԱՀ տնտեսական անվտանգության հիմնախնդիրների արդի միտումները - Ասրյան, Շուշանիկ
Ժամանակակից պայմաններում ԱՀ տնտեսական զարգացումների վերարժևորման անհրաժեշտությունը պայմանավորված է ներկա զարգացումներում առկա այն հիմնախնդիրներով, որոնք կարող են խոցելի դարձնել ԱՀ քաղաքացու, հասարակության, պետության տնտեսական շահերը, այլ կերպ ասած՝ տնտեսական անվտանգությունը: «ԱՀ տնտեսական անվտանգության հիմնախնդիրների արդի միտումները» հոդվածում ներկայացվել է ԱՀ տնտեսական անվտանգության առկա մակարդակը և փոփոխությունների ընդհանուր միտումները: ԱՀ տնտեսական անվտագության գնահատման համար հիմք է հանդիսացել Լ. Գլազևի՝ Տնտեսական անվտանգության շեմային մեծությունների հայտնի համակարգը: Վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ չնայած առանձին ցուցանիշների գծով առկա դրական միտումներին՝ ԱՀ տնտեսական անվտանգության բնագավառաում դեռևս պահպանվում են սոցիալ-տնտեսական, կառուցվածքային և այլ բնույթի հիմնախնդիրներ, որոնց ուղղությամբ կատարվել են համապատասխան հետևություններ և առաջադրվել լուծման ուղիներ: В современных условиях необходимость переоценки экономического развития Республики Арцах обусловлена теми текущими проблемами, которые могут сделать уязвимоми граждан, общества и экономическую безопасность Республики Арцах, другими словами, экономическую безопасность государства. В статье «Современные тенденции в вопросах экономической безопасности Арцахской Республики» были представлены текущий уровень экономической безопасности и общие тенденции изменений. Основа для оценки экономической безопасности Арцахской Республики является известная система порога экономической безопасности Глазьева. Анализ показывает, что, несмотря на положительные тенденции в определенных показателях, в области экономической безопасности Арцахской Республики по-прежнему остаются социально-экономические, структурные и другие вопросы, по направлению которых сделаны соответствующие выводы и предложены решения. In modern conditions, the necessity to evaluate the economic development of the Republic of Artsakh depends on the current problems that can make vulnerable the interests of the citizens, society of Artsakh and the state's economic security, in other words, the economic security. "The current trends in the economic security issues of the Republic of Artsakh" article presents the current level of economic security in Artsakh and general trends of the change. As a base for evaluating the trends was used Glazyev's well known economic security threshold system. The analysis shows that, despite the positive trends in certain indicators, the socio-economic, structural and other issues still remain in the field of the economic security of the Republic of Artsakh, in which the corresponding conclusions have been made and the solutions have been proposed.
Keywords: Տնտեսագիտություն