Կյանքի որակի բարելավման հիմնախնդիրները ԱՀ-ում - Մանգասարյան, Ռուզաննա; Լալայան, Յանա
Հոդվածում դիտարկվում են բնակչության կյանքի որակի գնահատման մոտեցումները և կարևորագույն ասպեկտները, սոցիալական բարեկեցության օբյեկտիվ և սուբյեկտիվ ցուցանիշների համակարգը, բնակչության մեկ շնչի հաշվով ՀՆԱ-ի ցուցանիշով համեմատության մեջ դրվում ճանաչված և չճանաչված երկրները և կատարվում հիմնավոր եզրահանգումներ: Ներկայացվում է Արցախի Հանրապետությունում տնտեսական աճից ստացվող եկամուտների անհավասարաչափ բաշխումը բնակչության տարբեր խմբերի միջև, բնակչության բարեկեցության մակարդակը բնութագրող հիմնական ցուցանիշները, կատարվում համեմատական վերլուծություններ և հիմնավորվում աղքատությունից խուսափելու առավել արդյունավետ միջոցառումները: Հոդվածում, Հանրապետության բնակչության կյանքի որակի բարելավման նպատակով, առաջարկվում է ընտանեկան փոքր բիզնեսի և կանանց ձեռներեցության զարգացում: В статье рассматриваются важные аспекты и подходы к оценке качества жизни населения, система объективных и субъективных показателей социального обеспечения, сравниваются ВВП признанных и непризнанных стран на душу населения и делаются существенные выводы. Представлены также неравномерное распределение доходов на экономический рост между различными группами населения, основные показатели благосостояния населения, проведены сравнительные анализы и обоснованы наиболее эффективные меры для предотвращения бедности. В статье, в целях повышения качества жизни населения, предлагается развитие малого бизнеса и женского предпринимательства. The article examines important aspects and approaches to assessing the quality of life of the population, a system of objective and subjective indicators of social security, makes comparison of GDP of recognized and unrecognized countries per capita and draws substantial conclusions. The article presents uneven distribution of income for economic growth among various groups of population, the main indicators characterizing the welfare of the population, as well as carries out comparative analyzes and substantiates the most effective ways to avoid poverty. To improve the quality of life of the population, the development of small business and female entrepreneurship is proposed in the article.
Keywords: Տնտեսագիտություն