Սոցիալ-հոգեբանական թրեյնինգների գործառույթները հոգեշտկողական աշխատանքներում - Ավանեսյան, Արմինե
Խմբային հոգեշտկումը և թրեյնինգն ունեն նույն ծագումը և, հաճախ, ունեն միևնույն նպատակները: Խմբային հոգեշտկման առանձնահատկությունը արտահայտվում է խմբային դինամիկայի նպատակային կիրառման մեջ: Սոցիալ-հոգեբանական թրեյնինգների պարագայում ևս հիմնարար նշանակություն ունի խմբային դինամիկան, որը զարգանում է թրեյնինգային խմբի մասնակիցների և մարզիչի միջև փոխհամագործակցության և փոխազդեցության արդյունքում: Խմբային հոգեշտկման և սոցիալ-հոգեբանական թրեյնինգի համար ընդհանրական է այն, որ երկու դեպքում էլ հոգեբանական ազդեցության հիմնական գործիք է հանդիսանում խումբը: Թրեյնինգների և խմբային հոգեշտկողական աշխատանքների հիմնական նպատակները, հետևաբար նաև գործառույթները փոխկապակցված են: Թրեյնինգներում հոգեշտկողական գործառույթների կիրառումն արտահայտվում է թրեյնինգային ծրագրերում հոգեշտկման գործիքակազմի օգտագործման մեջ, ինչն առավել հարուստ է դարձնում թրեյնինգի մեթոդոլոգիան ու ընթացակարգը, իսկ արդյունքներն` առավել հուսալի: Групповая психокоррекция и тренинги имеют одинаковое происхождение и часто имеют одинаковые цели. Особенность групповой психокоррекции проявляется в целенаправленном использовании групповой динамики. В случае социально-психологических тренингов так же фундаментальное значение имеет групповая динамика, которая развивается в результате взаимоотношения и взаимодействия между участниками тренинговой группы и тренером. Для групповой психокоррекции и социально-психологических тренингов общим является то, что в обоих случаях основным инструментом психологического воздействия является группа. Основные цели тренингов и групповой психокоррекционной работы, а, следовательно, и функции взаимосвязаны. Использование в тренингах психокоррекционных функций выражается в использовании во время тренинговой программы психокоррекционых инструментов, которые делают методологию, процедуру и достоверность результатов тренингов более эффективными. Group psycho-correction and trainings have the same origin and they very often have the same aims. The feature of the group psycho-correction appears in the purposeful use of group dynamics. In case of socio-psychological trainings, group dynamics, which develops in the result of the relationship and the interaction between the participants of the training group and the trainer, also has fundamental value. For group psycho-correction and socio-psychological training the common thing is that in both cases the main tool of the psychological impact is the group. The main aims and functions of the trainings and group psycho-correctional work are interconnected. The use of psycho-correctional functions in trainings during the training programme is expressed in the use of psycho- correctional tools, which make the methodology, the procedure and the veracity of the training results more effective․
Keywords: Հոգեբանություն