Կուսակցական լիդերության զարգացման գործընթացը Հայաստանի Հանրապետությունում - Պողոսյան, Վահե (Լիմուշ հրատ.)
ՀՀ անկախությունից հայաստանյան գրեթե բոլոր քաղաքական կուսակցությունները ստեղծվել, զարգացել ու կայացել են կուսակցական լիդերների շուրջ: Իհարկե, գրեթե բոլոր քաղաքական կուսակցություններն իրենց ստեղծման հիմքում դնում են որոշակի գաղափարախոսություն՝ արտացոլված ծրագրի մեջ, սակայն քաղաքական իրադրությունն ապացուցել է, որ դրանց դերակատարումը որոշիչ չի եղել: Այս իմաստով, Հայաստանի երրորդ հանրապետության քաղաքական համակարգի հիմնական թերությունը իրական գաղափարական քաղաքական կուսակցությունների բացակայություն և ներկուսակցական ժողովրդավարության ի սպառ բացակայությունն են, ինչը բնորոշ է գրեթե բոլոր քաղաքական կուսակցություններին: Այլ խոսքով, Հայաստանում գրեթե առկա չեն քաղաքական կուսակցություններ, որոնք ունեն լիդերներ, այլ կան վառ ընդգծված ուժեղ լիդերներ, որոնք ունեն կամ ստեղծել են տարբեր քաղաքական կուսակցություններ: Կարծում ենք՝ միայն այն քաղաքական կուսակցությունը կարող է պետության ներսում հաստատել իրական ժողովրդավարություն, որն իր ներսում այն ևս կիրառում է, այսինքն՝ այնտեղ ևս գործում են ներկուսակցական իրական ժողովրդավարության սկզբունքներ: Կարծում ենք՝ քաղաքական կուսակցության ներսում ժողովրդավարության զարգացումը առավել քան կարևոր է ներկայումս, քանի որ Հայաստանի Հանրապետությունը նորարար գաղափարների և նախագծերի խիստ անհրաժեշտություն ունի՝ առկա անվտանգային մարտահրավերների պայմաններում: Այստեղից էլ պետք է եզրակացնել, որ ներկայումս Հայաստանի Հանրապետությունում քաղաքական գործունեություն իրացնող կուսակցությունները դժվար է ներկայացնել որպես դասական իմաստով կայացած, սոցիալական լուրջ հենք ունեցող և հասարակայնորեն ներկայացուցչական ինստիտուտներ, ինչը պայմանավորված է հասարակական համակարգի անկայուն նկարագրով, այնտեղ տեղի ունեցող խմորումներով, սոցիալական խավերի և շերտերի ոչ հստակ գծագրմամբ: С момента обретения независимости Республики Армения почти все политические партии в Армении создавались, развивались и устанавливались вокруг партийных лидеров. Конечно, почти все политические партии основывают свое создание на определенной идеологии в отраженной программе, но политическая ситуация показала, что их роль не была решающей. В этом смысле основным недостатком политической системы третьей республики Армении является отсутствие реальных идеологических политических партий и полное отсутствие внутрипартийной демократии, характерной практически для всех политических партий. Другими словами, в Армении почти нет политических партий, у которых есть лидеры, но есть ярко выраженные сильные лидеры, которые имели или создали разные политические партии. Мы думаем, что только та политическая партия может установить настоящую демократию внутри государства, которая применяет ее и внутри себя, другими словами, там также действуют принципы внутрипартийной реальной демократии. Мы считаем, что развитие демократии внутри политической партии в настоящее время более чем важно, потому что Республика Армения остро нуждается в новаторских идеях и проектах в условиях нынешних вызовов безопасности. Из этого следует сделать вывод, что партии, действующие в настоящее время в Республике Армения, сложно представить как устоявшиеся институты в классическом понимании, с серьезной социальной базой и публично представительными институтами, что связано с неустойчивым описанием общественного строя. Since the independence of the Republic of Armenia, almost all political parties in Armenia have been created, developed and established around party leaders. Of course, almost all political parties base their creation on a certain ideology in the reflected program, but the political situation showed that their role was not decisive. In this sense, the main drawback of the political system of the third republic of Armenia is the absence of real ideological political parties and the complete absence of internal party democracy, which is characteristic of almost all political parties. In other words, there are almost no political parties in Armenia that have leaders, but there are clearly strong leaders who have had or created different political parties. We think that only that political party can establish true democracy within the state, which applies it within itself, in other words, the principles of intra-party real democracy also operate there. We believe that the development of democracy within a political party is now more than important, because the Republic of Armenia is in dire need of innovative ideas and projects in the face of current security challenges. From this, it should be concluded that the parties currently operating in the Republic of Armenia are difficult to imagine as well-established institutions in the classical sense, with a serious social base and publicly representative institutions, which is associated with an unstable description of the social system.
Keywords: Քաղաքագիտություն