Новые вызовы и проблемы геоэкономической стратегии Турции в контексте энерготранспортной безопасности южного Кавказа - Аванесян, Микаэл; Давтян, Ваге (Լիմուշ հրատ.)
В статье рассмотрены текущие энергетические и транспортные проекты на Южном Кавказе в контексте геоэкономических вызовов Турции. Предлагается анализ текущих стратегий Турецкой Республики, особенности их практического применения. Исследованы актуальные энергетические и транспортно-коммуникационные проекты на Южном Кавказе и Каспийском море, а также подходы правящей партии “Справедливости и развития” в формировании отношений между странами Южного Кавказа. Рассмотрены вопросы взаимодействия Турция-Южный Кавказ, вызовы региональной энерготранспортной безопасности. Изучены интеграционные процессы, в частности, мегапроекты “Один пояс, один путь”, “TRACECA”, а также приоритетный для правящей партии проект “Южный газовый коридор”. Проанализированы вопросы создания новых коммуникационных путей на географическом пространстве Южного Кавказа, где в стратегической перспективе будут сочетаться энергетические и логистические механизмы с дальнейшей нацеленностью на азиатское пространство. Установлено, что в условиях региональных трансформаций (в частности, после Арцахской войны 2020 г.) положение значимости геоэкономических интересов Турции на Южном Кавказе увеличилось, в результате чего энерготранспортная составляющая приобретает ключевое значение. Հոդվածում դիտարկվում են Հարավային Կովկասում ընթացիկ էներգետիկ և տրանսպորտային նախագծերը Թուրքիայիաշխարհատնտեսական մարտահրավերների համատեքստում։ Առաջարկվում է վերլուծել Թուրքիայի Հանրապետության ընթացիկ ռազմավարությունները, դրանց գործնական կիրառումը։ Այս հարցում կարևոր է նշել Հարավային Կովկասում և Կասպից ծովում առկա էներգետիկ և տրանսպորտային-կոմունիկացիոն նախագծերը, իշխող «Արդարություն և զարգացում» կուսակցության մոտեցումները երեք երկրների ՝ Ադրբեջանի, Հայաստանի և Վրաստանի միջև հարաբերությունների ձևավորման հարցում։ Հոդվածում ուսումնասիրվում են ԹուրքիաՀարավային Կովկաս նոր փոխգործակցության հեռանկարները, տարածաշրջանային էներգատրանսպորտային անվտանգության մարտահրավերները, ծրագրերը, մասնավորապես ՝ «Մեկ գոտի, մեկ ճանապարհ», «TRACECA», ինչպես նաև իշխող կուսակցության համար առաջնահերթ ՝ «Հարավային գազային միջանցքը»։ Հոդվածում վերլուծվում են Հարավային Կովկասի աշխարհագրական տարածքում նոր կոմունիկացիոն ուղիների ստեղծման հարցերը, որտեղ ռազմավարական հեռանկարում համատեղվելու են էներգետիկ և լոգիստիկ մեխանիզմները, որոնք ունեն հետագա ազդեցության ուղղվածությունն ասիական տարածքում: Տարածաշրջանային վերափոխումների պայմաններում (մասնավորապես՝ 2020 թվականի Արցախյան պատերազմից հետո) Հարավային Կովկասում Թուրքիայի աշխարհատնտեսական շահերի նշանակալիության աստիճանը մեծացել է, իսկ էներգափոխադրման բաղադրիչը, հնարավոր է, դառնա առանցքային։ The article discusses current energy and transport projects in the South Caucasus in the context of Turkey's geoeconomic challenges. The analysis of the current strategies of the Republic of Turkey, their practical application is proposed. In this regard, it is important to note the current energy and transport and communication projects in the South Caucasus and the Caspian Sea, the approaches of the ruling Justice and Development Party in the formation of relations between the three countries: Azerbaijan, Armenia and Georgia. The article explores the issues of new Turkey- South Caucasus cooperation, challenges of regional energy transportation security. Integration processes are being considered, namely; projects - “One Belt, One Road”, “TRACECA”, as well as the Southern Gas Corridor, a priority for the ruling party. The article analyzes the issues of creating new communication routes in the geographical space of the South Caucasus, where in the strategic perspective energy and logistics mechanisms will be combined with a further focus on the Asian space. In the context of regional transformations (in particular, after the Artsakh War of 2020), the importance of Turkey's geoeconomic interests in the South Caucasus has increased, and the energy transportation component may become key.
Keywords: Международные отношения