Հայաստանում Ֆրանսիայի ռազմաքաղաքական առաքելության գործունեությունը 1918-1920 թթ - Վիրաբյան, Վանիկ (Լիմուշ հրատ.)
Անդրկովկասում անհամեմատ ավելի զորեղ և ազդեցիկ բրիտանական ռազմաքաղաքական առաքելության կողքին, Առաջին հանրապետության տարիներից սկսած, գործել է ֆրանսիական առաքելությունը, որը ևս հետամտում էր որոշակի շահեր։ Անդրկովկասում ֆրանսիական ռազմաքաղաքական առաքելությունը սկզբնապես գլխավորել է գնդապետ Պիեռ Օգյուստ Շարդինյիյին, որը բրիտանացիների հետ միասին որոշակի դերակատարում ունեցավ 1918 թ․ դեկտեմբերին բռնկված հայ-վրացական բախման կանգնեցման գործում։ Գնդապետ Պիեռ Օգյուստ Շարդինյիի գլխավորած ֆրանսիական ռազմաքաղաքական առաքելության կարևոր դեմքերից էին Անտոն Պուադեբարը: Նա ճիզվիտական միաբանության անունից նախկինում եղել էր Թուրքիայում։ Առաջին աշխարհամարտով ավարտվում է նրա միսիոներական գործունեության փուլը Շառլ-Մարի դը Նոնանկուրը, Էմիլ Կորբեյլը և ուրիշներ: В Закавказье, наряду с гораздо более мощной и влиятельной английской военно-политической миссией, со времен Первой республики действовала французская миссия, также преследовавшая определенные интересы. Французскую военно-политическую миссию в Закавказье первоначально возглавлял полковник Пьер Огюст Шардиньи, сыгравший важную роль вместе с англичанами в 1918 году. в прекращении вспыхнувшего в декабре армяно-грузинского конфликта. Одной из важных фигур французской военно-политической миссии во главе с полковником Пьером Огюстом Шардиньи был Антон Поидебар, любитель армян и знаток армянского языка, ранее побывавший в Турции от имени ордена иезуитов. Первая мировая война завершает этап его миссионерской деятельности. Во франзуской миссии были также Шарль-Мари де Нонанкур, Эмиль Корбейл, и другие. In the Transcaucasus, alongside the much more powerful and influential British militarypolitical mission, the French mission has been operating since the years of the First Republic, which was also pursuing certain interests. The French military-political mission in Transcaucasia was initially headed by Colonel Pierre Auguste Chardigny, who played a important role together with the British. in stopping the Armenian-Georgian conflict that broke out in December of 1918. One of the important figures of the French military-political mission led by Colonel Pierre Auguste Chardigny was Anton Puadebar, who had previously been to Turkey on behalf of the Jesuit order. The first world war ends the stage of his missionary activity. In the French mission were also Charles-Marie de Nonancourt, Emile Corbeil and others.
Keywords: Պատմագիտություն