Եղիշե Չարենցի «Երկիր Նաիրի» վեպի դասական և արդիական մեկնությունները - Սողոմոնյան, Տաթևիկ
Եղ. Չարենցի «Երկիր Նաիրի» վեպը հայ գրականության ամենաբազմաշերտ, դժվար վերծանվող և բովանդակությամբ ու կառուցվածքով ամենաբարդ ստեղծագործություններից է: Գեղարվեստական առումով այն միանգամայն նոր խոսք է հայ պատմավիպասանության մեջ: Տպագրման առաջին իսկ օրից վեպը բուռն քննարկումների, հակասական և հաճախ իրարամերժ կարծիքների է արժանացել: Հոդվածում փորձ է արվում վեպի դասական և ժամանակակից մեկնությունների զուգորդությամբ ներկայացնել տարբեր մեկնաբանների յուրատեսակ գնահատականները, բնորոշել վեպի բնույթը, տեղն ու դերը հայ և համաշխարհային գրականության մեջ: Роман Чаренца «Еркир Наири» является одним из самых сложных произведений армянской литературы с труднодоступным и отличительным содержанием и структурой. С точки зрения искусства, это совершенно новое слово в армянской истории жанра романа. С самого первого дня публикации роман получил противоречивые и часто противоположные мнения на бурных дискуссиях и дебатах. В статье предпринята попытка представить уникальные интерпретации разных комментаторов в сочетании с классической и современной интерпретацией романа, охарактеризовать природу, место и роль романа в армянской и мировой литературе. The novel Nairi Land by Yeghishe Charents is one of the multilayer and the most complicated works of Armenian literature with hardly decoded and distinctive content and structure. In terms of fiction it is a completely new word in Armenian historical novel genre. From the very first day of publication, the novel has received controversial and often contradictory opinions of hot discussions and debates. In this article we attempt to present the unique estimations of the novel by different authors thus combining classic and modern interpretations of the novel characterizing the nature, place and role of the novel in the Armenian and world literature.
Keywords: Գրականագիտություն