Проблема признания и осуждения геноцида армян во взаимоотнашениях Европейского союза и Турции - Сарибекян, Кима (Լիմուշ հրատ.)
На протяжении последних нескольких лет Европейский Союз и Турция испытывают растущую напряженность. Прошли десятилетия с тех пор, как у Турции был какой-либо шанс вступить в ЕС, несмотря на то, что она остается формальным кандидатом на вступление на сегодняшний день. Данная статья посвящена анализу проблемы признания и осуждения Геноцида армян в Турции в контексте отношений между Турцией и Европейским союзом. Целью является исследование политики тюркификации, которая привела к нарушениям прав меньшинств в Турции и отрицанию Геноцида армян. Статья рассматривает процесс признания и осуждения Геноцида армян в странах ЕС, а также анализирует позицию Турции по этому вопросу. В статье подчеркивается, что Лозаннский договор 1923 года, который Турция использует как основание для своей политики в отношении меньшинств, устарел в свете нынешних международных стандартов в области прав человека и защиты национальных меньшинств. В заключении, отмечается необходимость дальнейших усилий со стороны ЕС для признания и осуждения Геноцида армян и защиты прав меньшинств в Турции. Վերջին մի քանի տարիների ընթացքում Եվրամիությունն ու Թուրքիան աճող լարվածություն են ապրում։ Տասնամյակներ են անցել այն պահից, երբ Թուրքիան որևէ հնարավորություն ունեցավ անդամակցել ԵՄ-ին, չնայած այն հանգամանքին, որ այսօր մնում է անդամակցության ձևական թեկնածու: Սույն հոդվածը նվիրված է Թուրքիայում Հայոց ցեղասպանության ճանաչման և դատապարտման խնդրի վերլուծությանը՝ Թուրքիայի և Եվրամիության միջև հարաբերությունների համատեքստում: Նպատակն է` ուսումնասիրել թյուրքացման քաղաքականությունը, որը հանգեցրել է Թուրքիայում փոքրամասնությունների իրավունքների խախտումների և Հայոց ցեղասպանության ժխտման: Հոդվածն անդրադառնում է ԵՄ երկրներում Հայոց ցեղասպանության ճանաչման և դատապարտման գործընթացին, ինչպես նաև վերլուծում է Թուրքիայի դիրքորոշումն այդ հարցում: Հոդվածում ընդգծվում է, որ 1923թ. Լոզանի պայմանագիրը, որը Թուրքիան օգտագործում է որպես փոքրամասնությունների նկատմամբ իր քաղաքականության հիմք, հնացել է մարդու իրավունքների և ազգային փոքրամասնությունների պաշտպանության ոլորտում՝ ներկայիս միջազգային չափանիշների լույսի ներքո: Վերջում նշվում է ԵՄ-ի կողմից Հայոց ցեղասպանության ճանաչման և դատապարտման, Թուրքիայում փոքրամասնությունների իրավունքների պաշտպանության ուղղությամբ հետագա ջանքերի անհրաժեշտությունը: For the past several years, the European Union and Turkey have experienced growing tensions. It has been decades since Turkey had any chance to join the EU, even though it remains a formal candidate for accession today. This article analyzes the recognition and condemnation of the Armenian Genocide in Turkey in the context of relations between Turkey and the European Union. The aim is to investigate the Turkification policy which has led to violations of minority rights in Turkey and the denial of the Armenian Genocide. The article examines the process of recognition and condemnation of the Armenian Genocide in EU countries and analyzes Turkey's position on the issue. The article stresses that the Lausanne Treaty of 1923, which Turkey uses as a basis for its minority policy, is outdated in light of current international standards for human rights and minority protection. In the conclusion, the need for further efforts by the EU to recognize and condemn the Armenian Genocide and to protect the rights of minorities in Turkey is noted.
Keywords: История