1920. Թուրք-հայկական պատերազմի արտացոլումը «Յառաջ» պարբերականի էջերում - Մինասյան, Էդիկ; Մխոյան, Հայկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում քննական վերլուծության են ենթարկվում քեմալական Թուրքիայի կողմից Հայաստանի հանրապետության դեմ հարձակման նախապատրաստումը ընդհանուր հարձակումը, ռազմական գործողությունների ընթացքը, Կարսի անկման և հայկական բանակի պարտության պատճառները քեմալա-բոլշևիկյան դաշինքի արդյունքում Հայաստանի տարածքների բաժանումը և այլն։ Հայկական պարբերականները և հատկապես «Յառաջ» թերթը հանգամանալից և արժեքավոր մանրամասներ է պարունակում վերոնշյալ իրադարձությունների վերաբերյալ։ Պարբերականում զետեղված նյութերը և դրանց վերլուծությունները միանգամայն նոր լույս են սփռում հիմնահարցի հետազոտության վրա։ В статье рассматривается подготовка кемалистской Турцией нападения на Республику Армения, ход военных действий, причины падения Карса и поражения армянской армии, раздел территорий Армении в результате Кемалистско-большевистского союза и др. Армянские периодические издания и особенно газета «Арач» содержат подробные и ценные сведения о вышеупомянутых событиях. Материалы, вошедшие в издание, и их анализ проливают совершенно новый свет на исследование вопроса. Анализ материалов газеты «Арач» показывает, как под руководством лидера Милли (националистического) движения М. Кемаля в Турции с середины 1919 г. велась подготовка к нападению на Республику Армения с февраля 1920 г. При совпадении интересов большевистской России и кемалистской Турции происходит сближение этих двух стран, одной из жертв которого должна была стать Армения. The article examines the preparation of the attack by Kemalist Turkey against the Republic of Armenia, the course of military operations, the reasons for the fall of Kars and the defeat of the Armenian army, the division of the territories of Armenia as a result of the Kemalist-Bolshevik alliance, etc. Armenian periodicals and especially “Haratch” newspaper contain detailed and valuable information about the above mentioned events. The materials included in the periodical and their analysis shed a completely new light on the research of the issue.
Keywords: Պատմագիտություն