Կուսակցական լիդերի անհատական հատկանիշները և գործառույթները - Պողոսյան, Վահե (Լիմուշ հրատ.)
«Կուսակցական լիդերություն» հասկացության վերաբերյալ քաղաքագիտական գրականության մեջ առկա են բավական սակավաթիվ հետազոտություններ և ուսումնասիրություններ։ Կուսակցական լիդերի՝ որպես քաղաքական լիդերության բաղկացուցիչ տարր, կարևորությունը հետզհետե առավել քան կարևոր է դառնում քաղաքական մրցապայքարում։ Ասվածի ապացույցն է այն, որ քաղաքական կուսակցությունները, հանդիսանալով քաղաքական համակարգերի և գործընթացի առանցքային սուբյեկտներից մեկը, գրեթե մեծամասամբ ունենում են կուսակցական լիդեր, անհատականություն, որը սեփական հատկանիշների և խարիզմայի շնորհիվ կարողանում է առաջնորդել քաղաքական կուսակցությանը և նրա հետևորդներին։ Այս իմաստով, խիստ կարևորում են կուսակցական լիդերի անհատական հատկանիշների և նրա կողմից իրականացվող գործառույթների վերաբերյալ հիմնահարցի պարզաբանումը, քանի որ հենց նրանք են հանդիսանում քաղաքական կուսակցությունների լոկոմոտիվը։ Տվյալ հոդվածում ներկայացրել են միջազգային և տեղական մակարդակում կուսակցական լիդերի անհատական հատկանիշների վերաբերյալ առկա հետազոտությունները և համեմատական վերլուծության միջոցով փորձել են վեր հանել նրա կողմից իրականացվող գործառույթները, որոնց արդյունավետ իրացման արդյունքում քաղաքական կուսակցությունը կարող է լուրջ հաջողություններ գրանցել։ В политологической литературе очень мало исследований, посвященных понятию «партийное лидерство». Постепенно возрастает значение партийных лидеров как составного элемента политического руководства в политической жизни. Доказательством этого является то, что политические партии, являясь одним из ключевых субъектов политических систем и процессов, почти всегда имеют партийного лидера, личность, которая благодаря своим характеристикам и харизме способна повести за собой политическую партию и ее последователей. В этом смысле очень важно уточнение вопроса о личностных характеристиках партийного лидера и выполняемых им функциях. In the political science literature, there are very few studies devoted to the concept of “party leadership”. The importance of party leaders as an integral element of political leadership in political life is gradually increasing. The proof of this is that political parties, being one of the key subjects of political systems and processes, almost always have a party leader, a person who, thanks to his characteristics and charisma, is able to lead a political party and its followers. In this sense, it is very important to clarify the question of the personal characteristics of the party leader and the functions performed by him.
Keywords: Քաղաքագիտություն