Պետական անվտանգություն հասկացությունը ու դրա գիտական մշակումների մեթոդաբանության մասին - Մանվելյան, Արմեն (Լիմուշ հրատ.)
Պետական անվտանգությունը պետք է դիտարկել կայուն զարգացման տեսանկյունից։ Երկար պատերազմներն անցյալում հանգեցրել են Եվրոպայում պետությունների միջև անվտանգության հարաբերությունները կարգավորելու առաջին փորձին ՝ Վեստֆալյան պայմանագրին։ ԽՍՀՄ փլուզումը և դրան հաջորդած 32 տարիները ցույց տվեցին, որ անվտանգության համակարգերն անկատար են և խոցելի։ Վերջին մի քանի տարիների ընթացքում բազմաթիվ ռազմական հակամարտություններ հերթական անգամ ապացուցեցին, որ, այսպես կոչված հետպատերազմյան անվտանգության համակարգն այլևս չի գործում։ Государственную безопасность нужно рассматривать с точки зрения устойчивого развития. Долгие войны в прошлом привели к первой попытке урегулирования отношений безопасности между государствами в Европе - Вестфальскому договору. Распад СССР и последующие 32 года показали, что системы безопасности несовершенны и уязвимы. За последние несколько лет многочисленные военные конфликты очередной раз доказали, что так называемая пост-ялтинская система безопасности уже не действует. В новой военно-политической ситуации, сложившейся в последние десятилетия, возникает необходимость создания новой методологии оценки безопасности. State security should be considered from the point of view of sustainable development. Long wars in the past led to the first attempt to regulate security relations between states in Europe - the Treaty of Westphalia. The collapse of the USSR and the subsequent 32 years have shown that security systems are imperfect and vulnerable. Over the past few years, numerous military conflicts have once again proved that the so-called post-Yalta security system no longer works. In the new military-political situation that has developed in recent decades, there is a need to create new methodologies for assessing security.
Keywords: Քաղաքագիտություն