Assigning rank and weights to the alternatives and constructing optimal portfolio in theTehran stock exchange by triangle method - Arash Jahan Biglari (Լիմուշ հրատ.)
Since the introduction of the stock exchange in the Iranian financial market, one of the most pressing problems for managers and investors has been determining the optimal portfolio for yielding and investing money. There are several methods for rating and weighing that provide varied outcomes. This study proposes a novel approach for ranking alternatives and comparing them without knowing the weight of the criteria. This research aims to examine the Triangle technique in the Iranian capital market using two types, TS (Triangle Surface) and TV (Triangle Vector). This study provides a novel technique to accommodate and assist investors in selecting the optimum portfolio. All portfolio estimates were based on Tehran stock market data from 2014 to 2021. Իրանի ֆինանսական շուկայում ֆոնդային բորսայի ներդրումից ի վեր մենեջերների եւ ներդրողների համար ամենահրատապ խնդիրներից մեկը եղել է փողի եկամտաբերության եւ ներդրման օպտիմալ պորտֆելի որոշումը: Գոյություն ունեն գնահատման եւ կշռման մի քանի մեթոդներ, որոնք ապահովում են տարբեր արդյունքներ: Այս ուսումնասիրությունն առաջարկում է այլընտրանքային տարբերակները դասակարգելու եւ դրանք համեմատելու նոր մոտեցում՝ առանց չափանիշների կշիռը իմանալու: Այս հետազոտությունը նպատակ ունի ուսումնասիրել Եռանկյունի տեխնիկան Իրանի կապիտալի շուկայում՝ օգտագործելով երկու տեսակի՝ TS (եռանկյունի մակերես) եւ հեռուստացույց (եռանկյունի վեկտոր): Այս ուսումնասիրությունը տրամադրում է նոր տեխնիկա՝ ներդրողներին հարմարեցնելու եւ օգնելու օպտիմալ պորտֆելի ընտրության հարցում: Պորտֆելի բոլոր գնահատումները հիմնված են Թեհրանի ֆոնդային շուկայի տվյալների վրա՝ 2014-2021 թվականներին: С момента появления фондовой биржи на иранском финансовом рынке одной из самых актуальных проблем для менеджеров и инвесторов стало определение оптимального портфеля для получения и вложения денег. Существует несколько методов оценки и взвешивания, дающих разные результаты. В этом исследовании предлагается новый подход к ранжированию альтернатив и их сравнению без знания веса критериев. Это исследование направлено на изучение метода треугольника на иранском рынке капитала с использованием двух типов: TS (поверхность треугольника) и TV (вектор треугольника). В этом исследовании представлена новая методика, помогающая инвесторам в выборе оптимального портфеля. Все оценки портфеля были основаны на данных фондового рынка Тегерана с 2014 по 2021 год.
Keywords: Economics