Հակահայկական խռովությունները և դաշնակիցների դիրքորոշումը: Գողթանի ինքնապաշտպանական մարտերը - Եփրիկյան, Արմինե (Լիմուշ հրատ.)
1919թ. ամռանը աշխարհաքաղաքական սրընթաց փոխակերպումները նոր մարտահրավերների առաջ կանգնեցրին Հայաստանի Հանրապետությանը, սրվեցին հարաբերությունները Ադրբեջանի հետ: Ադրբեջանը, բոլոր հնարավոր միջոցները կիրառելով, լայն նախապատրաստական աշխատանքներ էր տանում Զանգեզուրի ու Նախիջեւանի վրա իր իշխանությունը տարածելու համար: Եթե Զանգեզուրում թաթարների սկսած շարժումն անհաջողության մատնվեց եւ ջախջախվեց, ապա Շարուր-Նախիջեւանում դեպքերն այլ ընթացք ստացան: Այստեղ թուրքական եւ ադրբեջանական գործակալների օգնությամբ թշնամին ավելի պատրաստված եւ կազմակերպված գտնվեց, քան հայկական իշխանությունը եւ հայ բնակչությունը: Летом 1919 г. стремительные геополитические преобразования поставили перед Республикой Армения новые вызовы, обострились отношения с Азербайджаном. Азербайджан, используя все возможные средства, вел большую подготовительную работу по распространению своей власти на Зангезур и Нахичевань. Если движение, начатое татарами в Зангезуре, потерпело неудачу и было подавлено, то события в Шарур-Нахиджеване пошли по другому пути. Здесь с помощью турецкой и азербайджанской агентуры противник был более подготовлен и организован, чем армянское правительство и армянское население. In the summer of 1919, the rapid geopolitical transformations faced new challenges to the Republic of Armenia, and relations with Azerbaijan worsened. Using all possible means, Azerbaijan conducted extensive preparatory work to spread its power over Zangezur and Nakhichevan. If the movement started by the Tatars in Zangezur failed and was crushed, the events in Sharur-Nakhijevan took a different course. With the help of Turkish and Azerbaijani agents, the enemy was more prepared and organized than the Armenian government and population.
Keywords: Պատմություն