Արցախի գավառները ըստ «Աշխարհացոյց»-ի՝ և դրանց տեղադրության հարցի շուրջ - Եղիազարյան, Վանո; Հակոբյան, Լեռնիկ (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածի խնդրո առարկան Արցախի գավառներն են եւ դրանց աշխարհագրական տեղադրության ճշգրտումը: Հոդվածի նպատակն է «Հայաստանի եւ հարակից շրջանների տեղանունների բառարան»-ում Արցախ աշխարհի գավառների մասին եղած տեղեկությունները լրացնելն ու հնարավորինս ամբողջացնելը: Հոդվածի արդիականությունը հայագիտության մեջ ճշգրտված տեղեկությունների ներդրումն է, իսկ գործնականում այն կծառայի արցախագիտությանը: Հոդվածում կիրառել ենք պատ- մական եւ հերմենեւտիկայի մասնագիտական մեթոդները: Հոդվածի գիտական նորույթն Արցախի գավառների թվի հստակեցումն է` «Աշխարհացոյց»-ի բնագրի սրբագրմամբ, նաեւ՝ 12 գավառների տեղորոշման ու «Հայաստանի եւ հարակից շրջանների տեղանունների բառարան»-ում ներկայացված տեղեկությունների ճշգրտումը: Предметом данной статьи являются провинции Арцаха и корректировка их географического положения. Цель статьи – максимально дополнить и обобщить сведения о провинциях Арцахского мира в «Словаре топонимов Армении и сопредельных регионов». Современность статьи заключается во введении точной информации в арменоведение, и на практике она послужит арцахистике. В статье использованы исторический метод и метод герменевтики. Научная новизна статьи заключается в уточнении количества провинций Арцаха путем правки оригинала «Ашхарацуиц», а также местонахождения 12 провинций и исправлении сведений, представленных в «Словаре топонимов Армении и сопредельных регионов». The subject of this article is the provinces of Artsakh and the adjustment of their geographical location. The purpose of the article is to supplement and summarize information about the provinces of the Artsakh world as much as possible in the "Dictionary of Toponyms of Armenia and neighboring Regions". The modernity of the article lies in the introduction of accurate information into Armenian studies, and in practice it will serve Artsakh studies. The article uses the historical method and the method of hermeneutics. The scientific novelty of the article consists in clarifying the number of provinces of Artsakh by editing the original "Ashkharatsuits", as well as the location of 12 provinces and correcting the information provided in the "Dictionary of Toponyms of Armenia and Neighboring Regions".
Keywords: Պատմություն