Վիշապամարտի առասպելույթի հետքեր հայկական միջնադարյան գուսանաժողովրդական հայրեններում - Եղիազարյան, Վանո; Թադևոսյան, Թադևոս (Արմավ հրատ.)
Հոդվածի խնդրո առարկան քուչակյան անվանված հայրենների երգաշխարհում հանդես եկող վիշապամարտի առասպելույթի հետքերի բացահայտումն է: Հոդվածի նպատակն է առասպելական նախաշերտերի ու հայրենների տարբերակների գոյությամբ հիմնավորել դրանց գուսանաժողովրդական ծագումը: Հոդվածի արդիականությունը հայագիտության մեջ թյուրիմացաբար Քուչակին վերագրված հայրենների հեղինակային ծագման ճշգրտումն է: Հոդվածում կիրառել ենք հերմենևտիկայի մասնագիտական մեթոդը: Հոդվածի գիտական նորույթը խնդրո առարկա հայրեններում վիշապամարտի առասպելույթի հետքերի բացահայտումն է` դրանց փոփոխակների ու տարբերակների համեմատությամբ: The subject matter of the present article is the revelation of the traces of the mythologem of the battle of dragons appearing in the song world of the hayrens (natives) called ՛՛Kuchakian’՛. The purpose of this article is to substantiate the hayrens’ Gusan-folk origin with the existence of mythical layers and hayren versions. The relevance of the article is the clarification of the copyright origin of hayrens misattributed to Kuchak in Armenology. We’ve used the professional method of hermeneutics in our research. The scientific novelty of the article is the revelation of the traces of the mythologem of the battle of dragons in hayrens with the correspondence of their variants and versions. исследования – выявить следы мифологемы драконоборчества в песенном мире айренов (гномов), приписываемых Кучаку. Цель статьи – обосновать их народно-поэтическое (гусанское) происхождение на основе мифологических архетипов и многочисленных вариантов айренов. Актуальность статьи заключается в уточнении происхождения айренов, ошибочно приписываемых Кучаку. В статье нами был применен герменевтический метод. Научная новизна статьи заключается в выявлении следов мифологемы драконоборчества в указанных айренах с учетом сопоставления их вариантов и различных редакций.
Keywords: Պատմություն; Բանահյուսություն