Մոնումենտալ բանագիտական ուսումնասիրություն. Արմեն Սարգսյանի «Արցախի բանահյուությունը» գիրքը - Բալայան, Զինաիդա
Արմեն Սարգսյանի «Արցախյան հանելուկներ», «Արցախյան ավանդություններ», «Արցախյան առակները», «Արցախյան զվարճախոսություններ», «Ղարաբաղի բարբառի բառարան», «Արցախի բանահյուսությունը» և այլ բանահյուսական- հայագիտական ժողովածուները հայ բանագիտական մտքի արժեքավոր նմուշներից են, որոնց մեջ արտահայտված են արցախահայության ինքնատիպ մտածելակերպը, մտախառնվածքի (մերթալիտետի) հզորազոր երակը, դարավոր արարումների ոսկե բիլազուկը, ներքին ու արտաքին բռնակալների, հարստահարիչների դեմ սուր, ընդգծված պայքարը, մշտարթուն, աննվաճ, ազատասեր ոգին, իմաստասեր և հավատավոր բարքը, որոնք ընդգծում են նրա անկրկնելի հանճարը: Արցախցու ազգային և համազգային որակների, տոհմիկ հրաշակերտ հոգեբանական շերտերի, բանահյուսական ակունքների վերհանման հիանալի և դրվատելի գործին է լծված երիտասարդ տաղանդավոր բանագետը, որը երևան է հանված վերոդիտված գրքերում, հատկապես «Արցախի բանահյուսությունը» գրքում: Коллекция книг Армена Саркисяна «Арцахские загадки», «Арцахские традиции», «Арцахские смешные истории», «Словарь арцахского диалекта», «Арцахский фольклор» и другие фольклорные сборники являются одним из ценных доказательств армянской творческой мысли, в них отражен своебразный ход мыслей армян Арцаха, мощная жилка менталитета, золотой венец векового творчества. Острая борьба против внешних и внутренних диктаторов и угнетателей, всегда бодрствующая и свободолюбивая душа, философский и религиозный образ жизни подчеркивают его непревзойденное мастерство. Национальным и общенациональным качествам арцахца, его родовой психологии, и изучению фольклорных источников посвятил себя молодой талантливый фольклорист, что и проявляется в вышеупомянутых книгах, особенно в книге «Арцахский фольклор». The collection of Armen Sargsyan’s books "Artsakh Puzzles", "Artsakh Ttradition", "Artsakh Funny Stories", "Dictionary of the Artsakh Dialect" , ''The folklore of Artsakh'' and other folklore collections are one of the valuable evidence of armenian creative thought, they reflect the original thinking of Artsakh, powerful vein mentality, gold crown of sentury creativity. The struggle against external and internal dictators and oppressors always cheeful and freedom-loving soul, philosophical and religious life emphasize its excellence. National and nationwide qualities of Artsakh people, its generic psychology and the study of folklore sources devoted himself to a young talented folklorist, which is manifested in the above mentioned books, especially in the book.
Keywords: Գրականագիտություն