Թանկարժեք եթերայուղերի ստացումը և նրանց օգտագործման հեռանկարները Արցախում - Ավետիսյան, Արթուր; Ղուկասյան, Տաթևիկ
Վերջին տարիներին բնական ռեսուրսների ճիշտ օգտագործման հիմնախնդիրը դառնում է շատ արդիական: Արցախը տարբերվում է բուսական ծածկույթի բազմազանությամբ և հարստությամբ, որտեղ կարևոր տեղ են գրավում վայրի և մշակովի եթերայուղատու բույսերը: Չնայած այդ մեծ բազմազանությանը, մեզ մոտ եթերայուղատու բույսերն ըստ նշանակության չեն օգտագործվում: Նրանց միայն չնչին մասն է օգտագործվում որպես սննդամթերքների բաղկացուցիչ մաս: Այնինչ, դրանք պետք է օգտագործվեն գլխավորապես թանկարժեք եթերայուղերի ստացման համար: В последнее время очень актуальным стал вопрос правильного использования природных ресурсов. Арцах отличается богатством растительности, где важное место занимают дикорастущие и культивируемые эфиромасличные растения. Несмотря на такое разнообразие, наши эфиромасличные растения не используются по назначению. Лишь небольшая их часть употребляется в пище. Однако, их следует использовать в основном для получения дорогих эфирных масел. In recent years the problem of the right use of natural resources has become up-tu-date. Artsakh is notable for the diversity and wealth of its flora in which wild and cultivated plants containing essential oil occupy an important place. In spite of that great diversity plants containing essential oil aren`t used by value. Only a trivial part of them is used as component part of food products. Whereas they must mainly be used for extraction of pecious essential oils.
Keywords: Քիմիա