Սիրտ-անոթային համակարգի ֆունկցիոնալ վիճակի փոփոխությունները վերականգնողական գործընթացի ազդեցությամբ հետտրավմատիկ սթրեսային խանգարման ժամանակ - Հայրապետյան, Մանուշ; Գալստյան, Հասմիկ; Խաչատրյան, Գոհար; Սիմոնյան, Մանուշ; Սարգսյան, Արմինե; Սարգսյան, Ռաֆիկ
Հետտրավմատիկ սթրեսային խանգարումը (ՀՏՍԽ) պոլիգենային բնույթի քրոնիկ հոգեկան հիվանդություն է: Մի շարք ուսումնասիրությունների արդյունքներ, այդ թվում և մեր կողմից ստացվածը, ցույց են տալիս, որ ՀՏՍԽ-ն բնորոշվում է իմունային համակարգի խանգարումներով, մասնավորապես, կոմպլեմենտի կասկադի ֆունկցիոնալ ակտիվության խախտումներով: Սակայն դեռևս պարզաբանված չէ այս հիվանդության ֆիզիոլոգիական որոշ չափանիշների կարգավիճակը: Սույն աշխատանքի հիմնական նպատակն է բացահայտել առանձին վերականգնողական գործընթացների դերը սիրտ- անոթային համակարգի ֆունկցիոնալ վիճակը բնութագրող որոշ ցուցանիշների փոփոխության գործում ՀՏՍԽ ժամանակ: Ուսումնասիրվել են Ստեփանակերտի Քերոլայն Քոքսի անվան Վերականգնողական կենտրոնում բուժօգնություն ստացող վետերանները: Ստացված արդյունքները կօգնեն զարգացնել ՀՏՍԽ-ի վերաբերյալ հիմնարար գիտելիքները՝ ֆիզիոլոգիական տեսանկյունից: Կիրառական նշանակության տեսանկյունից` ստացված արդյունքները կարող են հիմք հանդիսանալ ՀՏՍԽ-ի բուժման արդյունավետ թերապևտիկ միջոցների մշակման համար: Посттравматическое стрессовое расстройство (ПТСР) – хроническое психическое заболевание полигенного характера. Результаты ряда исследований, в том числе полученных нами, показывают, что ПТСР характеризуется нарушениями иммунной системы, в частности, сбоями функциональной активности каскада комплемента. Однако до сих пор не выяснен статус некоторых физиологических критериев данного заболевания. Основная цель работы – выявить роль отдельных реабилитационных процессов в деле изменения некоторых показателей, характеризующих функциональное состояние сердечно-сосудистой системы при ПТСР. Исследования проводились в Реабилитационном центре имени Керолайн Кокс Степанакерта у ветеранов, получающих медицинскую помощь. Полученные результаты помогут развить фундаментальные знания относительно ПТСР с физиологической точки зрения. В плане практического значения, полученные результаты могут послужить основой для разработки эффективных терапевтических мер лечения ПТСР. Post traumatic stress disorder (PTSD) is a polygenic nature chronic disease. The results of a number of studies, including our own, show that PTSD is characterized by disorders of the immune system, particulary with the violations of the functional activity of the complement. However, the status of some physiological criteria for this disease has not been specified yet. The essential aim of this work is to reveal the role of the individual rehabilitation processes characterizing some records during PTSD in the functional state of body. Investigations were carried out at the veterans receiving treatment in Rehabilitation Centre named after Caroline Cox in Stepanakert. The results obtained will help to develop fundamental knowledge about PTSD from physiological poit of view. From the poit of view of applied significance the results obtained. Can become the basis for working out means of efficient treatment of PTSD.
Keywords: Ֆիզիոլոգիա