Ավանդական սոցիալիզացիա VS առցանց սոցիալիզացիա. արդի մարտահրավերներ - Շափաղաթյան, Հասմիկ (Լիմուշ հրատ.)
Սոցիալական մեդիայի առաջարկած հնարավորություններն այսօր ամբողջ աշխարհում մարդկանց թույլ են տալիս ստանալ հսկայական քանակությամբ տեղեկատվություն ցանկացած պահի ցանկացած թեմայի շրջանակներում՝ այստեղ և հենց հիմա, գտնել նմանատիպ հետաքրքրություններ ունեցող մարդկանց, նրանց հետ քննարկել տարաբնույթ հարցեր և ինչ-որ չափով այդ տեղեկատվությունը մատչելի դարձնել հաջորդ սերունդների համար, անգամ անցկացնել ընտրություններ (2009թ-ին Բարաք Օբաման դարձավ համացանցի միջոցով ընտրված առաջին նախագահը): Առօրյա կյանքում ավելի ու ավելի շատացող սթրեսները ժամանակակից մարդուն տանում են կիբեռմիջավայր, որտեղ չկա պատասխանատվություն, ամեն բան վիրտուալ է և ենթակա ճշգրտումների, չկան պահող և զսպող գործոններ շփման ընթացքում, մարդը կարող է լինել այն, ինչ ուզում է, այլ ոչ թե այն, ինչ կա իրականում, ունի հնարավորություն ամբողջությամբ իրականացնելու իր ցանկությունները, արդարացնելու իր հույսերը և այլն: Այս հարցերն են, որ առաջ են քաշում նոր մարտահրավերներ՝ ի վերջո հասկանալու, թե ինչ հարաբերությունների մեջ պիտի լինեն ավանդական և առցանց սոցիալիզացիոն համակարգերը՝ ձևավորելու պատասխանատու և գիտակից քաղաքացի: Возможности, предлагаемые социальными сетями сегодня, позволяют людям во всем мире получать огромное количество информации по любой теме в любое время, здесь и сейчас, находить людей со схожими интересами, обсуждать с ними различные вопросы, предоставлять некоторую информацию будущим поколениям, даже проводить выборы (в 2009 году Барак Обама стал первым президентом, избранным через Интернет). Все чаще стрессы повседневной жизни уводят современного человека в киберсреду, где нет ответственности, все виртуально, не подлежит корректировкам, нет сдерживающих факторов при общении, человек может быть тем, кем хочет, а не тем, кем является. На самом деле у него есть возможность полностью реализовать свои желания, оправдать свои надежды и так далее. Это вопросы, которые ставят новые задачи для окончательного понимания взаимосвязи между традиционными и онлайн-системами социализации и формировании ответственного, сознательного гражданина. The opportunities offered by social media today allow people all over the world to get a huge amount of information on any topic at any time: right here and right now; to find people with similar interests, discuss various issues with them and make that information in some extent available to future generations, even to hold elections (in 2009 Barack Obama became the first president elected via the Internet). Increasingly, the stresses of everyday life lead modern man into a cyber environment where there is no responsibility, everything is virtual, not subject to adjustments, there are no restraining factors when communicating, a person can be who he wants, and not who he is. In fact, he has the opportunity to fully realize his desires, justify his hopes, and so on. These are the questions that pose new challenges and help in absolute understanding the kind of relationships between traditional and online socialization systems in order to form a responsible, conscious citizen.
Keywords: Հոգեբանություն