Արևելյան գործընկերության ծրագրի զարգացման քաղաքական, խորհրդարանական և դիսկուրսիվ ասպեկտների շուրջ - Մխիթարյան, Սոնա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածը նվիրված է ԵՄ Արեւելյան գործընկերության ծրագրի ձեւավորման եւ զարգացման գործընթացին: Հոդվածում քննության են ենթարկվել Արեւելյան գործընկերության ծրագրի ձեռքբերումներն ու ձախողումները, ծրագրի շրջանակներում ձեւավորված «Եվրանեսթ» խորհրդարանական վեհաժողովի դերը, ինչպես նաեւ` ծրագրի շուրջ ԵՄ-ի դիսկուրսը: Չնայած վերոնշյալ ծրագիրը գրանցել է մի շարք հաջողություններ, ինչպիսիք են՝ ԵՄ-ԱլԳ անդամ երկրների հարաբերությունների խորացումը, որոշ անդամ երկրների հետ Ասոցացման համաձայնագրերի կնքումը եւ անդամ երկրներում բարեփոխումների խթանումը, այնուամենայնիվ, նկատելի են ծրագրի մի շարք թերացումներ եւ ձախողումներ: Ակնհայտ է աշխարհաքաղաքական եւ ներքաղաքական իրողությունների ուղղակի ազդեցությունը ծրագրի իմպլեմենտացիայի վրա: Վերջինս ար- տացոլվել է նաեւ ԵՄ-ի՝ ԱլԳ ծրագրի շուրջ դիսկուրսում, որտեղ, բացի ժողովրդավարության հայեցակարգից, սկսել է շեշտադրվել նաեւ ինքնիշխանության հայեցակարգը: Քննության արդյունքում նաեւ տեսնում ենք, որ «Եվրանեսթ» ԽՎ-ն չնայած որ նպաստել է եվրոխորհրդարանականների եւ ԱլԳ անդամ երկրների պատգամավորների միջեւ ֆորմալ եւ ոչ ֆորմալ համագործակցության ամրապնդմանը, այնուամենայնիվ, այն մեծամասամբ օգտագործվում է ոչ թե ԱլԳ ծրագիրը խթանելու, այլ՝ կուսակցական եւ ազգային շահերի առաջխաղացումն ապահովելու համար: Статья посвящена процессу формирования и развития Восточного партнерства. В статье исследуются достижения и неудачи инициативы Восточного партнерства, роль Парламентской ассамблеи “Евронест” в рамках программы, а также дискурс ЕС о инициативе. Хотя инициативa Восточного партнерства имела ряд успехов, таких как углубление отношений ЕС-стран ВП, подписание соглашений об ассоциации с некоторыми странами-членами, содействие реформам в странах-членах ВП, все еще есть ряд недостатков и неудач инициативы. Очевидно прямое влияние геополитических и внутриполитических реалий на имплементацию инициативы. Последнее также нашло отражение в дискурсе ЕС об инициативе «Восточное партнерство», где, помимо демократии, особое внимание стало уделяться концепции суверенитета. В результате исследования стало ясно, что хотя ПА «Евронест» способствовала формальному и неформальному сотрудничеству между депутатами Европарламента и государств-членов ВП, ассамблея в основном используется не для улучшения программы ВП, а для обеспечения продвижения партийных и национальных интересов. The article is devoted to the formation and development process of the Eastern Partnership program. The article examines the achievements and failures of the Eastern Partnership program, the role of the Euronest Parliamentary Assembly formed in the framework of the program, as well as the EU discourse on the program. Although the program has had several successes, such as the deepening of EU-EaP member states relations, the signing of Association Agreements with some EaP member states, the promotion of reforms in the EaP member states, there are still several shortcomings and failures in the program. The direct influence of geopolitical and internal political realities on the implementation of the program is obvious. The latter was also reflected in the EU discourse on the EaP program, where in addition to democracy, the concept of sovereignty was started to be emphasized. As a result of the examination, it can be stated that although the “Euronest” PA has contributed to the strengthening of formal and informal cooperation between the Members of the European Parliament and parliaments of the EaP member states, it is largely not used to promote the EaP program, but to ensure the advancement of party and national interests.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ