Гагаузия в контексте отношений Молдова-Турция - Баласанян, Григор; Нанян, Диана (Լիմուշ հրատ.)
После распада СССР активизировался ряд межэтнических конфликтов, в том числе проблема Гагаузии. Как в случае со многими региональных конфликтов, Турция начала проявлять интерес и к вышеупомянутой проблеме. Деятельность Турции не была самоцелью, поскольку две народы были похожи языком и культурой, поэтому дальнейшее вмешательство было бы легче. Для обоснования в регионе, Турция обращается к традиционным методам - использования мягкой силы. По сути, мы имеем дело с проекцией южно-кавказской турецкой политики в регионе. Примечательно доброжелательное отношение Молдовы к Турции. Однако в свою очередь Молдова не отказывается и от поддержки России, что подчеркивает важность Молдовы. ԽՍՀՄ փլուզումից հետո ակտիվանում են մի շարք միջէթնիկական կոնֆլիկտներ, որոնց թվում էր նաեւ Գագաուզիայի խնդիրը։ Ինչպես տարածաշրջանային շատ կոնֆլիկտների դեպքում, այնպես էլ՝ վերոնշյալի, Թուրքիան սկսեց հետաքրքրություն ցուցաբերել։ Թուրքիայի ակտիվությունը միանգամայն ինքնանպատակ չէր, քանի որ եր- կու ազգերը միմյանց նման էին լեզվով, մշակույթով, հետեւաբար հետագա միջամտությունը ավելի հեշտ էր լինելու։ Թուրքիան այս տարածաշրջանում հաստատվելու համար ավանդական մեթոդներին է դիմում՝ փափուկ ուժի կիրառմանը։ Ըստ էության, մենք գործ ունենք, տարածաշրջանում Թուրքիայի հարավկովկասյան քաղաքականության պրոեկտման հետ։ Ուշագրավ է, սակայն, Մոլդովայի վերաբերմունքը, որը միանգամայն բարիադրացիական է, դեռ ավելին Մոլդովան սրան զուգահեռ չի հրաժարվում նաեւ Ռուսաստանի աջակցությունից, ինչը ընդգծում է նաեւ Մոլդովայի կարեւորությունը։ After the collapse of the USSR, a number of interethnic conflicts intensified, including the issue of Gagauzia. As in the case of many regional conflicts, so in the above mentioned also, Turkey began to show interest. Turkey's activity was clear, as the two nations were similar in language and culture, so further intervention would be easier. Turkey uses traditional methods to establish itself in the region - the use of soft power. In fact, we are dealing with the projection of Turkey's South Caucasus policy in the region. It is noteworthy, however, Moldova's attitude, which is quite good-natured, moreover, Moldova does not refuse Russia's support, which also emphasizes Moldova's importance.
Keywords: Международные отношения