Դրամավարկային քաղաքականության առանձնահատկությունները ՀՀ գործընկեր ԵԱՏՄ անդամ պետություններում - Մնացականյան, Արփինե (Լիմուշ հրատ.)
ԵԱՏՄ անդամ բոլոր պետություններում դրամավարկային քաղաքականության հիմնական նպատակը՝ գների կայունության ապահովումը, ենթադրում է գնաճի զսպում, որը էական ազդեցություն չի ունենում տնտեսական աճի վրա: ԽՍՀՄ փլուզումից հետո այժմ ԵԱՏՄ-ին անդամակցող երկրները ստիպված էին ձևավորել իրենց բանկային համակարգը՝ Ազգային բանկի կամ ԿԲ միջոցով իրականացնելով պետության դրամավարկային քաղաքականությունը: Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել ՀՀ-ի հետ միությանն անդամակցած մյուս երկրների դրամավարկային քաղաքականությունների ձևավորումն ու իրականացման առանձնահատկությունները: Կիրառվել են էմպիրիկ և տեսական հետազոտության մեթոդներ: Հոդվածում նշվել է, որ միջնաժամկետ ժամանակաշրջանում տնտեսական քաղաքականության գերակա նպատակներն են լինելու տնտեսական աճի գործընթացի ակտիվացումը և Միության երկրների կայուն տնտեսական զարգացման համար հիմնահենքի ստեղծումը։ Основной целью денежно-кредитной политики во всех государствах-членах ЕАЭС является обеспечение стабильности цен, что предполагает сдерживание инфляции, которая не оказывает существенного влияния на экономический рост. После распада СССР государства-члены ЕАЭС должны были создать свою банковскую систему, реализуя государственную денежно-кредитную политику через Национальный банк или Центральный банк. Целью данной статьи является представление особенностей формирования и реализации денежно-кредитной политики других стран, вступивших в Союз с Республикой Армения. При написании статьи использовались эмпирические и теоретические методы исследования. Следует отметить, что главными целями экономической политики в среднесрочной перспективе будут интенсификация процесса экономического роста и закладывание основы для устойчивого экономического развития стран Союза. The main goal of monetary policy in all EAEU member states is to ensure price stability, which leads to keep the rate of inflation low, which, unfortunately, does not have a significant impact on economic growth. After the collapse of the USSR, the EAEU member states had to create their banking system by implementing state monetary policy through the National Bank or the Central Bank. The purpose of this article is to present the peculiarities of the formation and implementation of monetary policy of other countries that have joined the Union with the Republic of Armenia. Empirical and theoretical methods of investigation were used in writing the paper. The main objectives of economic policy in the medium term will be to intensify the process of economic growth and lay the foundation for the sustainable economic development of the countries of the Union.
Keywords: Տնտեսագիտություն