Միջազգային փորձը տեխնոլոգիապես բաց բանկային գործունեության դաշտում (open banking) և նրա կիրառելիությունը ՀՀ–ում - Մինասյան, Դավիթ (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հետազոտության խնդիրը բաց բանկային համակարգի բնութագրի ներկայացումն է, միջազգային փորձի ուսումնասիրությունը տվյալ համակարգի կիրառման բնագավառում, նրա առավելությունների վերհանումը, ինչպես նաև բաց բանկային համակարգի ներդրման արդյունքում հնարավոր ռիսկերի ուսումնասիրությունն է։ Բաց բանկային համակարգն իր բնույթով համարվում է նորամուծություն բանկային և ֆինանսական ոլորտում, քանի որ հնարավորություն է տալիս հաճախորդներին տարածել իրենց բանկային հաշիվների տվյալները և 3–րդ կողմի ֆինթեք կազմակերպություններին հնարավորություն տալ գործարքներ կատարել և վերլուծական կամ այլ բնույթի ծառայութուններ առաջարկել։ Բաց բանկային համակարգի ուսումնասիրության արդյունքում սույն աշխատանքով այն դիտարկվել է նպատակահարմար ՀՀ–ում ներդնելու համար՝ շնորհիվ առաջարկվող նորանոր լուծումների և հաճախորդամետ բնույթի։ Միջազգային տարբեր աղբյուրների ուսումնասիրության հիման վրա աշխատանքում ներառված են այն հիմնական նախապայմանները և քայլերը, որոնք անհրաժեշտ են բաց բանկային համակարգի արդյունավետ ներդրման և հետագա զարգացման համար։ Задача данного исследования ‒ представить характеристики технологически открытой банковской системы, изучить международный опыт в области применения данной системы, выявить преимущества, а также изучить возможные риски в результате внедрения открытой банковской системы. Данная аналитико-исследовательская работа включает изучение опыта основных стран, которые эффективно внедрили инструменты открытой банковской системы. Выявлены основные особенности, характерные для отдельных стран, после чего рассмотрена целесообразность использования открытой банковской системы в Армении. Открытая банковская система по своей природе считается инновационной в банковском и финансовом секторе, поскольку она позволяет клиентам распространять информацию о своих банковских счетах, позволяет сторонним финтех-организациям совершать транзакции, предлагать аналитические или другие виды услуг. В работе представлена целесообразность инвестирования его инструментов в Республику Армения в связи с предложенными новыми решениями в пользу клиентов. На основе изучения различных международных источников в работе показаны основные предпосылки и шаги, необходимые для эффективного внедрения открытой банковской системы и ее дальнейшего развития. This research aims to explain the essence of open banking, research the international experience in the open banking system, highlight its main privileges, and study different possible risks that can arise due to investment in the open banking system. This research paper includes the experience of those countries, which have successfully applied the open banking tools. After revealing the distinctive features of other countries, the possibility of implementing open banking in the Republic of Armenia has been considered. Open banking is viewed as an innovation in Banking and financial sectors as it allows customers to distribute their bank account information and enables third-party fintech organizations to make transactions and offer analytical or other services. This research paper supports the idea that the investment of open banking in Armenia is possible. For doing so, it is necessary to find the best ways to integrate the international practice and experience.
Keywords: Տնտեսագիտություն