Պետության ռազմական դոկտրինը ռազմական անվտանգության համակարգի երաշխավորման հենքում - Նորիկյան, Նորիկ (Լիմուշ հրատ.)
Հայաստանի Հանրապետության ռազմական անվտանգության ապահովումը պետության կարևորագույն ու նպատակային գործառույթներից է և ներառում է սպառնալիքների ժամանակին վերհանումը, գնահատումը, դրանց զարգացման կանխատեսումը, կանխումը, կասեցումը և չեզոքացումը: Հայաստանի պաշտպանական անվտանգությունն ապահովվում է նրա տրամադրության տակ եղած բոլոր ուժերի, միջոցների ու ռեսուրսների համընդհանուր և ամբողջական կիրառմամբ: Հիշյալ անվտանգության ապահովման նպատակով կիրառվում է պետության պաշտպանական համակարգը` պետության ամբողջ ներուժի (քաղաքական, տնտեսական, ռազմական և այլն) համադրմամբ ու նպատակաուղղված ղեկավարմամբ: Այդ համադրման հիմնական կարևոր ուղիներից են նաև պետության պաշտպանական ներուժի զարգացումը, պաշտպանական համակարգի ու զինված ուժերի բարեփոխումները, որոնք միտված են երկրի պաշտպանունակության ամրապնդմանը, զինված ուժերի մարտունակության բարձրացմանը և ժողովրդավարության պահանջներին համապատասխանեցմանը: Обеспечение военной безопасности Республики Армения ‒ одно из важнейших функций государства, которое включает своевременное выявление угроз, оценивание и прогнозирование их развития, их предотвращение, приостановление и нейтрализацию. Обеспечение военной безопасности Республики Армения осуществляется путем комбинированного использования всех сил, средств и ресурсов, имеющихся в ее распоряжении. Для этой цели применяют оборонительную систему государства путем сочетания и целенаправленного руководства всего потенциала государства (политического, экономического, военного и других областях). Одним из важных способов данного сочетания является также развитие оборонительного потенциала государства, реформы вооруженных сил и оборонной системы, направленных на укрепление обороны страны, повышение боевой готовности вооруженных сил и соответствие требованиям демократии. The military security insurance of the Republic of Armenia is one of the key functions of the state and it includes the in-time rising of threats, their evaluation, development prediction, prevention, inhibition and neutralisation. Defense security of the Republic of Armenia is ensured through the collective and complete usage of all forces, means and recourses at its disposal. For the purpose of the mentioned security insurance the state’s defense system is put into use in combination with the whole potential (political, economic, military and other fields) and aimed leadership of the state. Basic ways of that combination as well are: development of the state’s defense potential, reformation of the defense system and Armed Forces, aimed at the country’s defense capability maintenance, AF efficiency enforcement and meeting the democracy requisites.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ